Przepis dnia V: Kacze uda z żurawiną i kozim serem, odc. 75

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • batat

    2 sztuki
  • udka z kaczki

    2 sztuki
  • ser kozi

    40 g
  • Liść laurowy suszony Prymat

  • suszona natki pietruszki Prymat

  • Przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • mięso mielone indycze

    100 g
  • żurawina suszona

    40 g
  • olej

    100 ml
  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia V: Kacze uda z żurawiną i kozim serem, odc. 75 foto
Przygotuj składniki.
Krok 2 - Przepis dnia V: Kacze uda z żurawiną i kozim serem, odc. 75 foto
Przygotowujemy farsz: mięso mielone przekładamy do miski, do niego rozkruszamy kozi ser, dodajemy suszoną żurawinę i dużą ilość suszonej natki pietruszki. Całość doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą morską. Dodajemy pół łyżeczki bułki tartej, żeby zagęścić konsystencję farszu, zagniatamy i odstawiamy.
Krok 3 - Przepis dnia V: Kacze uda z żurawiną i kozim serem, odc. 75 foto
Opalamy włoski na skórze kaczki (opalarką lub nad gazem). Nacinamy mięso wzdłuż kości udowej i wyjmujemy kość oraz chrząstkę.
Krok 4 - Przepis dnia V: Kacze uda z żurawiną i kozim serem, odc. 75 foto
Przygotowujemy marynatę: do miseczki wsypujemy kilka rozkruszonych w dłoniach liści laurowych, znaczną ilość przyprawy do drobiu po myśliwsku, olej i całość łączymy.
Krok 5 - Przepis dnia V: Kacze uda z żurawiną i kozim serem, odc. 75 foto
Kacze nogi dokładnie marynujemy. Do środka, w miejsce po kości wkładamy przygotowany farsz, zamykamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego i odstawiamy. Bataty przekładamy do drugiego naczynia żaroodpornego. Polewamy je odrobiną oleju, wrzucamy kilka pokruszonych liści laurowych i posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Oba naczynia wstawiamy do piekarnika. Ziemniaki pieczemy przez godzinę w 180 stopniach, a kaczkę przez 1,2 h w 120 stopniach. Możemy również obie potrawy piec przez 1,5 h w 150 stopniach.
Krok 6 - Przepis dnia V: Kacze uda z żurawiną i kozim serem, odc. 75 foto
Podajemy z ulubioną sałatą np. rukolą i ozdabiamy żurawiną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
endzi 08.02.2016 17:55
Smakowicie wygląda!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat