Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia V: Kacze uda z żurawiną i kozim serem, odc. 75

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

batat 2 sztuki
udka z kaczki 2 sztuki
ser kozi 40 g
Liść laurowy suszony Prymat
suszona natki pietruszki Prymat
Przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat
Bułka tarta klasyczna Prymat
mięso mielone indycze 100 g
żurawina suszona 40 g
olej 100 ml
Pieprz czarny mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia V: Kacze uda z żurawiną i kozim serem, odc. 75

Kroki postępowania

1
Przygotuj składniki.
Krok 1 - Przepis dnia V: Kacze uda z żurawiną i kozim serem, odc. 75 foto
2
Przygotowujemy farsz: mięso mielone przekładamy do miski, do niego rozkruszamy kozi ser, dodajemy suszoną żurawinę i dużą ilość suszonej natki pietruszki. Całość doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą morską. Dodajemy pół łyżeczki bułki tartej, żeby zagęścić konsystencję farszu, zagniatamy i odstawiamy.
Krok 2 - Przepis dnia V: Kacze uda z żurawiną i kozim serem, odc. 75 foto
3
Opalamy włoski na skórze kaczki (opalarką lub nad gazem). Nacinamy mięso wzdłuż kości udowej i wyjmujemy kość oraz chrząstkę.
Krok 3 - Przepis dnia V: Kacze uda z żurawiną i kozim serem, odc. 75 foto
4
Przygotowujemy marynatę: do miseczki wsypujemy kilka rozkruszonych w dłoniach liści laurowych, znaczną ilość przyprawy do drobiu po myśliwsku, olej i całość łączymy.
Krok 4 - Przepis dnia V: Kacze uda z żurawiną i kozim serem, odc. 75 foto
5
Kacze nogi dokładnie marynujemy. Do środka, w miejsce po kości wkładamy przygotowany farsz, zamykamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego i odstawiamy. Bataty przekładamy do drugiego naczynia żaroodpornego. Polewamy je odrobiną oleju, wrzucamy kilka pokruszonych liści laurowych i posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Oba naczynia wstawiamy do piekarnika. Ziemniaki pieczemy przez godzinę w 180 stopniach, a kaczkę przez 1,2 h w 120 stopniach. Możemy również obie potrawy piec przez 1,5 h w 150 stopniach.
Krok 5 - Przepis dnia V: Kacze uda z żurawiną i kozim serem, odc. 75 foto
6
Podajemy z ulubioną sałatą np. rukolą i ozdabiamy żurawiną.
Krok 6 - Przepis dnia V: Kacze uda z żurawiną i kozim serem, odc. 75 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

endzi
endzi 08.02.2016 17:55
Smakowicie wygląda!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak