Przepis dnia IV, odc. 64: Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym

Przepis dnia IV, odc. 64: Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • polędwica wieprzowa

    400-500 g

Marynata:

  • olej rzepakowy

    1/2 szklanki
  • musztarda stołowa

    1 łyżka
  • przyprawa do wieprzowiny Prymat

  • miód

    1-1,5 łyżki

Sos

  • musztarda francuska

    1-2 łyżki
  • kapary całe Smak

  • natka pietruszki

  • śmietana 30%

    1 szklanka
  • rosół z kury

    2 kostki
  • pieprz biały mielony

  • sól ziołowa

  • czosnek

    1 ząbek
  • masło klarowane

  • cebula

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 64: Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym
Do miseczki wlewamy olej, dodajemy łyżkę musztardy, przyprawę do wieprzowiny, miód i dokładnie mieszamy. W powstałej marynacie dokładnie obtaczamy mięso i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 64: Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła klarowanego i smażymy połówkę cebuli posiekaną w drobną kostkę. Przyprawiamy solą ziołową i smażymy około minuty.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 64: Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym
Siekamy delikatnie kapary oraz ząbek czosnku i dokładamy do cebuli. Dodajemy musztardę francuską, rosół z kury i śmietanę. Przyprawiamy pieprzem białym.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 64: Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym
Wyjmujemy z lodówki polędwiczkę wieprzową i rumienimy ją na patelni po minucie z każdej strony na niewielkiej ilości oleju rzepakowego.
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 64: Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym
Do naczynia żaroodpornego wkładamy mięso oraz pozostała część marynaty. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika mięso musi „ odpocząć” ok. 4- 5 minut.
Tak przygotowane polędwiczki podajemy z sosem oraz posiekaną natką pietruszki.
Krok 6 - Przepis dnia IV, odc. 64: Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym
Smacznego!

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ilka01

28.05.2015 23:07
wygląda bardzo apetycznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat