Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepiórka nadziewana

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

przepiórka 1 sztuka
sól
Pieprz czarny Prymat w młynku
Majeranek suszony Prymat
słonina 200 g
pomidorki koktajlowe 2 szt
pomarańcza 1 szt
cebula 1 średnia
czosnek 1 główka
oliwa
wino białe 1 szklanka
Papryka ostra mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Przepiórka nadziewana

Kroki postępowania

1
Zrobić farsz wg tego przepisu: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/278169/farsz-z-watrobki-do-nadziewania-ptactwa.html
Krok 1 - Przepiórka nadziewana foto
2
Przepiórkę oczyścić z reszty piórek, opłukać. Natrzeć solą, pieprzem z zewnątrz i w wewnątrz. W środku natrzeć również majerankiem.
Naciąć pomidorki (zrobić na nich nożem krzyżyk)
Do środka włożyć najpierw pomidorka koktajlowego, nałożyć farszu i na sam koniec dodać też pomidorka. Sczepić wykałaczką.
Krok 2 - Przepiórka nadziewana foto
3
Ułożyć przepiórkę na blaszce, obsypać papryką ostrą. Na około niej porozkładać kawałki obranej pomarańczy, cebulkę pokrojoną na większe kawałki i czosnek przekrojony na pół razem z łupinką. Podlać delikatnie olejem i wlać wino.
Krok 3 - Przepiórka nadziewana foto
4
Obłożyć słoniną z wierzchu i piec w 180 stopniach przez około 1 godzinę i 20 min.
Krok 4 - Przepiórka nadziewana foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bogusia19 11.04.2013 10:45
samczna przepiórka
dodi 11.04.2013 10:19
na pewno przepyszne
paulina2157 11.04.2013 10:19
super przepis
Konczi 11.04.2013 10:05
nigdy nie miałam okazji kosztować ale pewnie pyszne mięsko
wiola333 11.04.2013 09:52
bardzo smaczny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak