Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przekładany jabłecznik

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 250 g
mąka 2,5 szklanki
cukier 3/4 szklanki
żółtko jajek 2 sztuki
jajko 1 sztuka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
jabłka 1,80 kg
cukier puder do smaku
sok z cytryny 2 łyżki
cynamon Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Przekładany jabłecznik

Kroki postępowania

1
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia wymieszać ze sobą. Zrobić dołek i wbić jajko i dwa żółtka. Margarynę pokroić w nieduże kawałki i razem z ciastem posiekać, a następnie szybko i dokładnie zagnieść na jednolite, gładkie ciasto.
Krok 1 - Przekładany jabłecznik foto
2
Gotowe ciasto zawinąć w folię i schłodzić ok 30 min w lodówce.
Krok 2 - Przekładany jabłecznik foto
3
Po tym czasie Ciasto podzielić na trzy części. Dwie kolejne można schować do lodówki, by ciasto było chłodne, a jeden kawałek ciasta rozwałkować i wyłożyć do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem a następnie piec ok 20 min w temp 180'C. Upieczone ciasto pozostawić do przestygnięcia. Kolejne dwa kawałki ciasta pieczemy tak samo.
Krok 3 - Przekładany jabłecznik foto
4
Jabłka obieramy a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Skrapiamy sokiem z cytryny i podsmażamy chwilkę, dodając cynamon. Kiedy jabłka są ładnie podsmażone wsypujemy galaretkę i mieszamy, żeby połączyła się z jabłkami. Gotowe odstawiamy na jakieś 20 min.
Krok 4 - Przekładany jabłecznik foto
5
Ciasto składamy: płat ciasta, połowa masy jabłkowej, ciasto i pozostałe jabłka i przykrywamy ostatnim płatem ciasta, Ciasto umieszczamy w lodówce najlepiej na ok 24h. następnie posypujemy cukrem pudrem do smaku. Smacznego !!
Krok 5 - Przekładany jabłecznik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aginaa 16.04.2014 14:28
wyglada cudownie :)
Dorian 09.04.2014 19:12
uwielbiam jabłecznik
czekoladka_m 06.10.2013 17:33
Ciasto na czasie;) Akurat mam tyle jabłek:)
Iwusia 01.08.2013 23:24
Ewa msewka => Wymiary blachy to 24 cm x 24 cm
Ewa104 31.07.2013 21:22
Jak dużej blaszki użyłaś?
olkaaa 25.07.2013 07:57
muszę zrobić
caralajna 23.03.2013 06:54
takiego nie jadłam, smaczny pomysł na ciasto
Juleczka20 14.02.2013 20:15
biorę do siebie bo muszę zrobić :) wspaniały,a ja uwielbiam jabłuszka
Motorek 11.02.2013 09:46
uwielbiam jabłeczniki pod każdą postacią
MAR3STA 08.01.2013 15:22
smaczny
treonina 30.12.2012 14:57
pyszności
Wafelek2601 16.11.2012 10:39
Palce lizać
reniatka 28.10.2012 17:41
ależ smakowita
Botwinka 19.10.2012 11:00
super
Botwinka 19.10.2012 10:52
super
RenataZ-et 15.10.2012 15:05
wspaniałe ciasto!
IlonaAlbertos 29.09.2012 23:46
Prezentuje się wspaniale.
Katarzyna/kate1980 26.09.2012 21:43
ślicznie wygląda
Agnieszka_B 23.09.2012 16:29
zapowiada się przepysznie :)
1j1o1l1a1 23.09.2012 13:53
ciekawie się prezentuje
1j1o1l1a1 23.09.2012 13:53
ciekawie się prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak