Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przekładaniec ziemniaczany

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Placki ziemniaczane

ziemniaki 1 kg
mąka pszenna 200 gram
jaja 2 szt.
sól do smaku

Sos

mięso mielone 200 gram
cebula 2 szt.
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
woda 1 szklanka
sól
pieprz
Papryka słodka mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Przekładaniec ziemniaczany

Kroki postępowania

1
Przygotuj wszystkie składniki.
Krok 1 - Przekładaniec ziemniaczany foto
2
Ziemniaki obierz, pokrój i ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Krok 2 - Przekładaniec ziemniaczany foto
3
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni do momentu zeszklenia.
Krok 3 - Przekładaniec ziemniaczany foto
4
Kiedy cebula się zeszkli dodaj mięso mielone uprzednio posolone i popieprzone.
Krok 4 - Przekładaniec ziemniaczany foto
5
Koncentrat pomidorowy wymieszaj w szklance wody.
Krok 5 - Przekładaniec ziemniaczany foto
6
Rozcieńczony przecier wlej do podsmażonego mięsa z cebulą
Krok 6 - Przekładaniec ziemniaczany foto
7
Wcześniej ugotowane i ostudzone ziemniaki ugnieć na gładką masę, lub przeciśnij przez praskę. Dodaj jajka, mąkę, sól oraz pieprz. Wymieszaj
Krok 7 - Przekładaniec ziemniaczany foto
8
Z powstałego ciasta formuj placki wielkości naczynia żaroodpornego i piecz na patelni. Placki nie powinny być zbyt grube. Można je rozwałkować bądź uformować ręcznie.
Krok 8 - Przekładaniec ziemniaczany foto
9
Usmażone placki wykładamy w naczyniu żaroodpornym, na przemian z sosem. Posypujemy startym serem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C. na ok 20 min.
Krok 9 - Przekładaniec ziemniaczany foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 23.06.2016 22:09
smaczne danie
Wafelek2601 23.06.2016 21:02
Wyśmienity.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak