Przekladaniec z ziemniakow

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kilo ziemniakow

  • 20dag maki

  • sól

  • gałka muszkatołowa

  • przepis na sos ponizej

  • jajka

    2 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotować i zemleć. Dodać mąkę , jajka , sól i gałkę muszkatołową (ok. pół łyżeczki). Wyrobić i podzielić na 5 części. Każdą rozwałkować na wielkość patelni (forma do zapiekania powinna mieć podobną średnicę) i usmażyć. Gotowe placki układać w żaroodpornym naczyniu i przekładać sosem mięsnym. Wierzch posypać tartym , żółtym serem i zapiec w piekarniku.
Dobrze smakuje z sałatką z buraków , ale może być też podawane jako samodzielne danie.

Sos:
- 1 cebula
- 20 dag mięsa mielonego lub kiełbasy (zawsze używam kiełbasy)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szkl. wody
- sól
- pieprz
- papryka

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać mięso i jeszcze kilka minut smażyć. Koncentrat pomidorowy rozpuścić w wodzie , dodać do mięsa i gotować ok. 15 minut , doprawić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Goya 04.04.2011 21:55
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat