Przekładaniec z kremem waniliowym i powidłami śliwkowymi z czekoladą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    600 g
  • masło

    250 g
  • jogurt naturalny

    100 g
  • cukier puder

    80 g
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • żółtko jajek

    5 szt.
  • cukier kryształ

    120 g
  • ekstrakt waniliowy

    2 łyżki
  • białko

    6 szt.
  • masło

    200 g
  • cukier kryształ

    80 g
  • mąka pszenna

    80 g
  • mąka ziemniaczana

    60 g
  • mleko

    600 ml
  • laska wanilii

    2 szt.
  • żółtko jajek

    1 szt.
  • Składniki dodatkowe:

  • polewa czekoladowa

    do dekoracji
  • perełki cukrowe

    do dekoracji
  • powidła śliwkowe

    z czekoladą g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na stolnicę przesiać mąkę pszenną razem z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier puder, zimne masło, jogurt naturalny (ja użyłam typu greckiego) oraz żółtka. Posiekać składniki nożem, a następnie szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie równe części, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 60 minut.

Przygotować bezę waniliową z połowy składników - ubić na sztywno trzy białka. Cały czas ubijając stopniowo wsypywać 60 g cukru. Gdy masa będzie lśniąca dodać łyżkę ekstraktu waniliowego. Połączyć.

Jedną część ciasta wyjąć z lodówki i rozwałkować. Wyłożyć na dno formy o wymiarach 25 x 30 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście kruchym rozsmarować połowę powideł śliwkowych z czekoladą, a następnie przygotowaną bezę waniliową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec 40 minut. Wyjąć i ostudzić.

W taki sam sposób przygotować drugi blat - reszta ciasta kruchego, pozostałe powidła i beza waniliowa z trzech białek.

400 ml mleka zagotować z cukrem i przepołowionymi laskami wanilii. Pozostałe mleko wymieszać z mąką pszenną, ziemniaczaną oraz żółtkiem, a następnie dodać do gotującego płynu. Zagotować (cały czas mieszając), zdjąć z ognia i ostudzić. Zimny 'budyń' waniliowy utrzeć z masłem na gładki krem.

Przygotowanym kremem przełożyć blaty ciasta, odwracając górne ciasto bezą do dołu. Lekko docisnąć. Wierzch ciasta pokryć polewą czekoladową i udekorować cukrowymi perełkami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agnieszka214 01.09.2013 19:22
smaczny pomysł
IwonaDD 04.08.2013 11:25
wygląda idealnie !!!
Katarzyna/kate1980 12.06.2013 19:23
poproszę kawałek do kawy
Cranberry 07.06.2013 22:37
lubię takie bardzo :)
Renata9 07.06.2013 21:09
pyszne ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat