Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przekładaniec z kremem waniliowym i powidłami śliwkowymi z czekoladą

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 600 g
masło 250 g
jogurt naturalny 100 g
cukier puder 80 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
żółtko jajek 5 szt.
cukier kryształ 120 g
ekstrakt waniliowy 2 łyżki
białko 6 szt.
masło 200 g
cukier kryształ 80 g
mąka pszenna 80 g
mąka ziemniaczana 60 g
mleko 600 ml
laska wanilii 2 szt.
żółtko jajek 1 szt.
Składniki dodatkowe:
polewa czekoladowa do dekoracji
perełki cukrowe do dekoracji
powidła śliwkowe z czekoladą g

Przepis i sposób przygotowania na: Przekładaniec z kremem waniliowym i powidłami śliwkowymi z czekoladą

Na stolnicę przesiać mąkę pszenną razem z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier puder, zimne masło, jogurt naturalny (ja użyłam typu greckiego) oraz żółtka. Posiekać składniki nożem, a następnie szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie równe części, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 60 minut.

Przygotować bezę waniliową z połowy składników - ubić na sztywno trzy białka. Cały czas ubijając stopniowo wsypywać 60 g cukru. Gdy masa będzie lśniąca dodać łyżkę ekstraktu waniliowego. Połączyć.

Jedną część ciasta wyjąć z lodówki i rozwałkować. Wyłożyć na dno formy o wymiarach 25 x 30 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście kruchym rozsmarować połowę powideł śliwkowych z czekoladą, a następnie przygotowaną bezę waniliową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec 40 minut. Wyjąć i ostudzić.

W taki sam sposób przygotować drugi blat - reszta ciasta kruchego, pozostałe powidła i beza waniliowa z trzech białek.

400 ml mleka zagotować z cukrem i przepołowionymi laskami wanilii. Pozostałe mleko wymieszać z mąką pszenną, ziemniaczaną oraz żółtkiem, a następnie dodać do gotującego płynu. Zagotować (cały czas mieszając), zdjąć z ognia i ostudzić. Zimny 'budyń' waniliowy utrzeć z masłem na gładki krem.

Przygotowanym kremem przełożyć blaty ciasta, odwracając górne ciasto bezą do dołu. Lekko docisnąć. Wierzch ciasta pokryć polewą czekoladową i udekorować cukrowymi perełkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 01.09.2013 19:22
smaczny pomysł
IwonaDD 04.08.2013 11:25
wygląda idealnie !!!
Katarzyna/kate1980 12.06.2013 19:23
poproszę kawałek do kawy
Cranberry 07.06.2013 22:37
lubię takie bardzo :)
Renata9 07.06.2013 21:09
pyszne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak