Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przekładaniec z jagodami

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
śmietana 18 proc 1 szklanka
żółtko jajek 4 sztuki
margaryna 1 kostka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
białko 8 sztuk
cukier puder 0,5 szklanki
mleko 2% 0,5 litra
cukier kryształ 0,5 szklanki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
masło roślinne 1 kostka
jagody 15 (świeże lub mrożone)
kisiel wiśniowy 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Przekładaniec z jagodami

1.Ciasto:z podanych składników zagniatamy ciasto.Wkładamy do lodówki na
12 godzin.Dzielimy na 6 części i rozwałkowujemy cienkie placki.

2.Piana:z białek,cukru pudru i kisielu ubijamy pianę.Na blachę
wykładamy jeden placek,1/3 piany i 1/3 jagód.Przykrywamy drudim plackiem
i pieczemy ok.30 min w 180 C.Tak samo pieczemy pozostałe dwa placki.

3.Masa budyniowa:odlewamy 1/2 szklanki mleka i mieszamy z mąkami.ResztE
mleka zagotowujemy z cukrami.Wlewamy mleko z mąkami i mieszając,gotujemy
budyń.Margarynę ucieramy z ostudzonym budyniem.

4.Ostudzone placki przekładamy masą.Wierzch ciasta posypujemy cukrem
pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

lara 01.06.2013 20:27
fantastycznie wygląda!
1j1o1l1a1 27.09.2012 16:25
smaczne
elficzna 27.09.2012 15:45
bardzo fajne :)
gosia56 27.09.2012 15:16
piekny widok

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak