Przekładaniec z jabłkami.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3 szkl
  • miód

    3 łyżki
  • cukier

    3 łyżki
  • margaryna

    15 dag
  • śmietana kwaśna

    5 łyżek
  • jaja

    1 szt
  • Soda oczyszczona Prymat

    2 łyżeczki
  • amoniak

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Miód i margarynę roztopić, przestudzić. Cukier i jajko roztrzepać. Wszystkie składniki połączyć razem, wyrobić ciesto tak jak kruche. Podzielić na 3 części i upiec 3 placki, jeden placek cieńszy do pokruszenia.

Masa jabłkowa:
1 kg. jabłek
1 1/2 galaretki wiśniowej
1 łyżka cukru
4 łyżki wody
Jabłka obrać, pokroić w plastry, dodać wodę, smażyć na małym ogniu. Gdy jabłka dędą miękkie dodać cukier i galaretkę. Wymieszać i odstawić do wystudzenia. Pokruszyć jeden placek na drobne kawałki. Dodać do chłodnej masy jabłkowej i wymieszać.

Masa z kaszy manny:
1/2 l. mleka
1 masło lub margaryna Kasia
4 łyżki kaszy manny
4 łyżki cukru
10 dag. kokosu
1/2 aromatu pomarańczowego lub sok z cytryny wg. uznania
Mleko zagotować z cukrem, dodać kaszę manną - chwilę gotować, do gęstniejącego dodać kokos, wszystko jeszcze pogotować. Masło ucierać i dodawać stopniowo ostudzoną masę.

Dodatkowo:
herbatniki lub biszkopty ( mogą też być delicje)
czekolada

Przełożenie placka :
Placek kruchy - masa jabłkowa - herbatniki lub biszkopty - 2/3 masy z kaszy manny - placek kruchy - masa z kaszy manny - starta czekolada lub polewa. Placek najlepiej jest zrobić chociaż dzień wcześniej, żeby placki zmiękly.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat