Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przekładaniec z dipem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sos chili 4 łyżki
pomidory 4 szt
olej wg uznania
czosnek 3 ząbki
jogurt grecki 3/4 szkl
majonez 4 łyżki
szczypiorek do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
bakłażan

Przepis i sposób przygotowania na: Przekładaniec z dipem

1. Bakłażany umyj, osusz, pokrój wzdłuż w dość cienkie paski. Posyp solą, odstaw na kilkanaście minut, aby puściły sok. Osusz je papierowym ręcznikiem kuchennym. Każdy plasterek skrop olejem i posmaruj sosem chilli. Piecz w piekarniku ok 20 min.
2. W tym czasie natnij na krzyż pomidory, ułóż je na sicie, sparz wrzątkiem a następnie przelej zimną wodą. Obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne, miąższ posiekaj. Dopraw solą i pieprzem. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę.
3. W miseczce połącz jogurt z majonezem. Dodaj czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Kilka łodyżek szczypiorku umyj, osusz i drobno posiekaj. Płaty bakłażanów przekładaj sosem czosnkowym, szczypiorkiem, bazylią i pomidorami. Podawaj na przystawkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 02.01.2014 08:30
fajny pomysł
kasienka23 10.02.2012 09:04
fajny przepis, chętnie wypróbuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak