Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przekładaniec porzeczkowy

2.0
(9)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Bardzo kakaowe ciasto z posmakiem czarnej porzeczki.

Składniki:

Biszkopt - składniki do zagotowania w garnku:

kakao 5 łyżek
olej 0.75 szklanki
woda 0.5 szklanki
cukier 1 szklanka

Ciasto na biszkopt:

jajko 5 sztuk
mąka 1.5 szklanki
cukier 0.5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Do przełożenia, masa nr 1:

serek kremowy 50 dag
kostka masła 1 opakowanie
cukier puder 5 dużych łyż.

Do przełożenia, masa nr 2:

serek mascarpone 4 duże łyż.
śmietanka 36% 500 mililitrów
cukier puder 2 duże łyż.

Dodatkowo:

dżem porzeczkowy 1.5 słoika
likier z czarnej porzeczki 0.5 szklanki
woda 4 duże łyż.
czekolada 1 tabliczka

Przepis i sposób przygotowania na: Przekładaniec porzeczkowy

Składniki do zagotowania umieszczamy w garnuszku, mieszając doprowadzamy do zagotowania, a następnie studzimy.

Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywno, dodając cukier, a następnie żółtka.
Do uzyskanej masy wlać zawartość z garnka, chwilę miksować, a następnie dodać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia.
Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej pergaminem i piec 45 minut w temp. 180 st.C
Po upieczeniu i ostudzeniu przekroić na dwa blaty.

Masa I
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch, następnie ciągle ucierając dodawać serek.

Masa II
Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem, dodać serek mascarpone i wymieszać przy użyciu szpatułki.
Ciasto mocno nasączyć likierem wymieszanym z wodą  (ja użyłam nalewki z czarnej porzeczki), posmarować grubo dżemem i wyłożyć I masę, przykryć drugim blatem, również go nasączyć, posmarować pozostałym dżemem i wyłożyć masę śmietanową.

Wierzch ciasta posypać dość obficie startą czekoladą i wstawić do lodówki, by stężało.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 08.01.2019 19:31
Takie ciasto to musi być pyszne. Skusiłabym się na kawałeczek :)
Basiliana 08.01.2019 18:22
Ciasto wygląda pysznie. Czarna porzeczka świetnie pasuje do takich kremowych deserów - smakowo i kolorystycznie.
bietka 08.01.2019 14:47
Ale pyszne ciacho, porywam kawałeczek :)
bietka 09.01.2019 18:07
Bożenka z największa przyjemnością : )
ben-ka 09.01.2019 17:32
BIETKA możemy zrobić powtórkę, we dwie szybko nam pójdzie :)
bietka 09.01.2019 10:10
Ale zjadłabym teraz kawałeczek tego ciasta : )
ben-ka 08.01.2019 17:36
To ciasto jest bardzo smaczne, tylko za szybko znika, a w ustach się rozpływa :)
Bożena Matuszczyk 08.01.2019 12:31
Bożenko teraz będę pisać nie BEN-KA tylko Bożenko jak pozwolisz.;)
ben-ka 08.01.2019 17:34
Oczywiście, że tak :)
Bożena Matuszczyk 08.01.2019 12:29
Oj jak miło,a ciasto pychotka;)
Bożena Matuszczyk 08.01.2019 12:25
Do kawusi porannej poproszę kawałeczek;)
ben-ka 08.01.2019 12:27
Proszę się częstować moja imienniczko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak