Przepis i sposób przygotowania na: Przekładaniec porzeczkowy
Składniki do zagotowania umieszczamy w garnuszku, mieszając doprowadzamy do zagotowania, a następnie studzimy.
Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywno, dodając cukier, a następnie żółtka.
Do uzyskanej masy wlać zawartość z garnka, chwilę miksować, a następnie dodać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia.
Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej pergaminem i piec 45 minut w temp. 180 st.C
Po upieczeniu i ostudzeniu przekroić na dwa blaty.
Masa I
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch, następnie ciągle ucierając dodawać serek.
Masa II
Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem, dodać serek mascarpone i wymieszać przy użyciu szpatułki.
Ciasto mocno nasączyć likierem wymieszanym z wodą (ja użyłam nalewki z czarnej porzeczki), posmarować grubo dżemem i wyłożyć I masę, przykryć drugim blatem, również go nasączyć, posmarować pozostałym dżemem i wyłożyć masę śmietanową.
Wierzch ciasta posypać dość obficie startą czekoladą i wstawić do lodówki, by stężało.