Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przekładaniec jabłkowo-agrestowy z waniliowym kremem

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto:
mąka pszenna 600 g
zimne masło 250 g
cukier puder 200 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana 18 proc 200 g
skórka z cytryny
jabłka 10
galaretka agrestowa 2
cukier waniliowy 1 łyżka
mleko 3 szklanki
mąka pszenna 2 duże łyżki
mąka ziemniaczana 1 czubata łyżka
żółtko jajek 4
cukier 1/2 szklanki
cukier brązowy 1/2 szklanki
ekstrakt waniliowy 2 łyżki
miękkie masło 350 g
dekoracja
płatki migdałowe 100 g
miód akacjowy 2 łyżki
żurawina

Przepis i sposób przygotowania na: Przekładaniec jabłkowo-agrestowy z waniliowym kremem

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy ciasto- na blat wysypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier puder- mieszamy. Dodajemy masło i całość dokładnie siekamy. Dodajemy śmietanę i skórkę cytrynową. Szybko zarabiamy gładkie ciasto. Dzielimy na 3 równe części. Każdą pieczemy ok. 20 minut, termoobieg 180 stopni (tortownica o średnicy 28 cm, wysmarowana masłem i wysypana mąką, ciasto przed włożeniem do piekarnika nakłuwamy widelcem).
Krok 1 - Przekładaniec jabłkowo-agrestowy z waniliowym kremem foto
2
Masa jabłkowo-agrestowa. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w zgrabną kostkę. Przesmażamy na średnim ogniu z łyżką cukru waniliowego i żurawiną. Kiedy jabłka zmiękną, ale do końca sienie rozpadną, dodajemy galaretki w proszku. Całość dobrze mieszamy i odstawiamy, żeby chwilkę przestygła- ale nie stężała.
Krok 2 - Przekładaniec jabłkowo-agrestowy z waniliowym kremem foto
3
Krem waniliowy - W jednej szklance mleka rozrabiamy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz żółtka. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka dodajemy masę mączno-jajeczną. Całość dokładnie mieszamy, aż zgęstnieje. Budyń odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy. Dodajemy stopniowo zimną masę budyniową oraz ekstrakt waniliowy.
Krok 3 - Przekładaniec jabłkowo-agrestowy z waniliowym kremem foto
4
Na dnie tortownicy układamy jeden placek ciasta. Na niego wykładamy połowę masy jabłkowo-agrestowej. Na owocową masę wykładamy kolejny placek i pozostałą masę jabłkową. Całość wieńczyć ma ostatni placek. Tortownicę wstawiamy do lodówki. Kiedy się schłodzi na sam wierzch wykładamy masę waniliową.
Krok 4 - Przekładaniec jabłkowo-agrestowy z waniliowym kremem foto
5
Na rozgrzaną patelnię wylewamy 2 łyżki miodu, kiedy zacznie się pienić wsypujemy migdały. Chwilkę mieszamy, czekając aż pokryją się karmelem. Przekładamy na talerz i studzimy. Wystudzone kruszymy tworząc ozdobny rant ciasta. Wierzch możemy ozdobić dodatkowo suszoną żurawiną. Smacznego!
Krok 5 - Przekładaniec jabłkowo-agrestowy z waniliowym kremem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monia 28.01.2014 20:59
Bardzo lubię agrest i oczywiście ciasta z nim :)
olla85 31.12.2013 20:16
Bardzo ciekawe ciasto, dość oryginalne :) Ale mnie na pewno by smakowało, na pewno wypróbuję :)
w mojej kuchni 31.12.2013 18:12
same pyszności na talerzu..
migotka28 31.12.2013 17:45
smaczne ciacho
Mniam 31.12.2013 16:06
Fajne ciasto, na pewno smakowało.
Romanowka 31.12.2013 15:44
bardzo mi się spodobało to ciasto, wygląda naprawdę pysznie, takie się wydaje być soczyste!
agnieszka214 31.12.2013 14:54
przepis porostu pycha
Magda24 31.12.2013 14:11
agrest w placku musi być smaczny
dodi 31.12.2013 12:29
fajny pomysł
Mira85 31.12.2013 12:25
super na deser
norweska20 31.12.2013 12:20
rewelacyjne ciasto , mistrzowskie
aniagdz 31.12.2013 11:53
oj chyba trudny przepis ale wygląda obłędnie!
Rycerz
Rycerz 31.12.2013 11:44
Pięknie się prezentuje.
EwelinkA_93 31.12.2013 11:42
rewelacyjne ciasto :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak