Przekładaniec czekoladowy z herbatnikami, kremem budyniowym i masą krówkową

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto czekoladowe

  • mąka pszenna

    150 g
  • cukier drobny

    120 g
  • jaja

    6 szt.
  • kakao

    2 łyżki
  • olej rzepakowy

    1 łyżka
  • woda

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • sól

    szczypta
  • krem budyniowy

  • cukier drobny

    100 g
  • miękkie masło

    100 g
  • mąka pszenna

    50 g
  • mąka ziemniaczana

    50 g
  • mleko

    500 ml
  • żółtko surowe

    2 szt.
  • DODATKOWO:

  • masa krówkowa

    500 g
  • czekolada mleczna

    100 g
  • herbatniki

    50 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto czekoladowe: białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Mąkę pszenną i kakao przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z drobnym cukrem. Cały czas ucierając dodawać wodę, olej i składniki sypkie. Na samym końcu połączyć z pianą ubitą z białek. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 25 x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C. Piec 30 – 40 minut. Po ostudzeniu ciasto podzielić na dwie części.

Krem budyniowy: 400 ml mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko połączyć z żółtkami, mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego mleka. Połączyć składniki, cały czas energicznie mieszając. Zagotować, zestawić z ognia i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodając po łyżce ostudzonego budyniu.

W garnku zagotować wodę. Wstawić do niego puszkę z gotową masą krówkową i gotować na małym ogniu przez 10 minut.

W formie ułożyć blat czekoladowego ciasta. Na cieście rozsmarować ¼ masy budyniowej i położyć warstwę herbatników. Kolejne warstwy ciasta stanowią: ⅓ masy krówkowej, ¼ masy budyniowej, herbatniki, ⅓ masy krówkowej, ¼ masy budyniowej, herbatniki, ⅓ masy krówkowej, ¼ masy budyniowej, blat ciasta czekoladowego, czekolada roztopiona w kąpieli wodnej.

Przygotowane ciasto schłodzić w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MAR3STA 01.11.2012 19:23
apetyczne ciacho
malaczarna23 23.02.2012 13:56
pyszne ciasto,ale ile w nim kalorii:p
1j1o1l1a1 13.02.2012 01:19
baaardzo apetyczne
caralajna 12.02.2012 22:19
ale rozpusta ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat