Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przekładaniec

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 4 szklanki
margaryna 1 szklanka
żółtko jajek 5 szt
cukier puder 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 szt
kakao 2 łyżki
mleko 2 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka 2 łyżki
cukier puder 3/4 szklanki
margaryna 3/4 kostki
dżem 1 słoik
galaretka wiśniowa 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Przekładaniec

Kroki postępowania

1
Z podanych składników gnieciemy ciasto i dzielimy na dwie części. Jedną cześć pozostawiamy bez zmian do drugiej dodajemy 2 łyżki kakao.
Krok 1 - Przekładaniec foto
2
Dzielimy część ciasta kakaowego na 2 tak samo robimy z biała częścią. pieczemy tzw. 4 placki
Krok 2 - Przekładaniec foto
3
Placek ciemny wałkujemy i pieczemy - tak samo robimy z drugim.
Krok 3 - Przekładaniec foto
4
Pieczemy placek biały i tak samo robimy z drugim.
Krok 4 - Przekładaniec foto
5
Robimy budyń: do miski wsypujemy obie maki zalewamy ciepłym mlekiem i gotujemy na ogniu aż zrobi się gęsta masa.
Krok 5 - Przekładaniec foto
6
Do miski dodajemy margarynę, budyń ostygnięty i cukier puder tak powstaje masa.
Krok 6 - Przekładaniec foto
7
Zaczynamy od czarnego placka rozsmarowujemy go masą równomiernie.Potem idzie biały placek i masa.
Krok 7 - Przekładaniec foto
8
Następnie ciemny i dżem śliwkowy. A następnie biały i galaretka wiśniowa. Czyli 2 rozpuszczamy 0/5 l wody.
Krok 8 - Przekładaniec foto
9
Tak wygląda to ciastko.
Krok 9 - Przekładaniec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Michał2 10.01.2014 11:16
fajne ciasto
Michał2 04.01.2014 11:55
dobre ciasteczko zrobiłaś!
dodi 01.01.2014 14:27
został może kawałek?
Romanowka 01.01.2014 13:44
Smakowite ciasto!
Renata9 01.01.2014 13:14
pyszne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak