Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przekładane ciasto z orzechów włoskich

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 8 sztuk
orzechy włoskie 2 szkl
cukier 3/4 szkl
mąka 3 łyżki
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana 30% 500 ml
cukier waniliowy 1 opakowanie
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
kawa rozpuszczalna 2 łyżki
rum 2 łyżki
cukier 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Przekładane ciasto z orzechów włoskich

orzechy zmielic

Co i jak?

Biszkopt:

Oddzielić białka od żółtek.
Białka ubić na puszystą masę. Dodawać stopniowo żółtka i cukier.
Na końcu dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i orzechy.
Wymieszać. Przelać ciasto na 2 jednakowe blachy. Piec w 180 stopniach aż się ładnie zarumieni. Ostudzić.

Krem:

Śmietanę ubić, dodać cukier i cukier wanilinowy. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody, podgrzać, dodać do kremu, następnie dodać rum, kawę.
Krem wyłożyć na jedno ciasto, przykryć drugim. Odstawić do lodówki.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 15.02.2015 20:49
proste i pyszne ciasto, podoba mi się
Kuchenka 15.02.2015 16:46
bardzo kuszące
Wiktoria29 15.02.2015 16:26
bardzo lubię ciasta orzechowe, przepis dla mnie
marenka 15.02.2015 14:20
Fajne ciasteczko:)
Adam/ZUB3R 15.02.2015 13:59
smaczne ciasto
Betina#45 15.02.2015 13:45
świetne ciasto, wygląda tak aksamitnie i smacznie !
Lucan 15.02.2015 13:38
bardzo apetyczne, orzechy muszą pysznie tutaj smakować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak