Przekładane ciasto z orzechów włoskich

Przekładane ciasto z orzechów włoskich

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    8 sztuk
  • orzechy włoskie

    2 szkl
  • cukier

    3/4 szkl
  • mąka

    3 łyżki
  • kakao

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • śmietana 30%

    500 ml
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • żelatyna

    2 łyżeczki
  • kawa rozpuszczalna

    2 łyżki
  • rum

    2 łyżki
  • cukier

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

orzechy zmielic

Co i jak?

Biszkopt:

Oddzielić białka od żółtek.
Białka ubić na puszystą masę. Dodawać stopniowo żółtka i cukier.
Na końcu dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i orzechy.
Wymieszać. Przelać ciasto na 2 jednakowe blachy. Piec w 180 stopniach aż się ładnie zarumieni. Ostudzić.

Krem:

Śmietanę ubić, dodać cukier i cukier wanilinowy. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody, podgrzać, dodać do kremu, następnie dodać rum, kawę.
Krem wyłożyć na jedno ciasto, przykryć drugim. Odstawić do lodówki.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

caralajna

15.02.2015 20:49
proste i pyszne ciasto, podoba mi się

Kuchenka

15.02.2015 16:46
bardzo kuszące

Wiktoria29

15.02.2015 16:26
bardzo lubię ciasta orzechowe, przepis dla mnie

marenka

15.02.2015 14:20
Fajne ciasteczko:)

Adam/ZUB3R

15.02.2015 13:59
smaczne ciasto

Betina#45

15.02.2015 13:45
świetne ciasto, wygląda tak aksamitnie i smacznie !

Lucan

15.02.2015 13:38
bardzo apetyczne, orzechy muszą pysznie tutaj smakować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat