Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Przekładane ciasto z dynią

5.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna
200 g
proszek do pieczenia
1/2 łyżeczki
sól
szczypta
Sklep Prymat
jajko
2 sztuki
cukier drobny
3/4 szklanki
olej roślinny
150 ml
migdały mielone
50 g
wiórki kokosowe
50 g
ekstrakt z wanilii
2 łyżeczki
masło
50 g
cukier puder
1/3 szklanki
Cynamon mielony Prymat
do posypania
Sklep Prymat
dynia
215 g
brzoskwinie w puszce
1 sztuka
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
ser biały
125 (twarogowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Przekładane ciasto z dynią

Piekarnik rozgrzać do 150 stopni.
Tortownicę (małą) wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Boki wysmarować tłuszczem.

Do jednej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.

W drugim naczyniu ubić jajka, stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając. Następnie powoli wlewać olej, nadal ubijając. Dodać startą na dużych oczkach surową dynię, zmielone migdały, wiórki kokosowe, 1 brzoskwinię z puszki (2 połówki) pokrojoną w drobną kosteczkę oraz ekstrakt z wanilii. Wymieszać wszystko do połączenia składników. Następnie wsypać suche składniki i dokładnie wymieszać (ale nie miksować).

Masę wlać do tortownicy i piec przez 1 godzinę (u mnie piekło się 1h 5 min). Po wystudzeniu przekroić na 2 blaty.

W osobnym naczyniu ubić 125g serka twarogowego (gotowy wiaderkowy lub twaróg zmielony 3-krotnie) i 50g masła - pamiętając by oba składniki były w temp.pokojowej. Można dosypać szczyptę soli. Następnie dosypywać partiami cukier puder, nadal miksując.

Kremem przełożyć blaty i posmarować wierzch ciasta. Posypać cynamonem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

polly66 04.10.2012 09:24
Najpierw cukinia, teraz dynia. Ciekawe co dalej?:D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak