Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przekładane ciasto z dynią

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 200 g
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
sól szczypta
jajko 2 sztuki
cukier drobny 3/4 szklanki
olej roślinny 150 ml
migdały mielone 50 g
wiórki kokosowe 50 g
ekstrakt z wanilii 2 łyżeczki
masło 50 g
cukier puder 1/3 szklanki
Cynamon mielony Prymat do posypania
dynia 215 g
brzoskwinie w puszce 1 sztuka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
ser biały 125 (twarogowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Przekładane ciasto z dynią

Piekarnik rozgrzać do 150 stopni.
Tortownicę (małą) wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Boki wysmarować tłuszczem.

Do jednej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.

W drugim naczyniu ubić jajka, stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając. Następnie powoli wlewać olej, nadal ubijając. Dodać startą na dużych oczkach surową dynię, zmielone migdały, wiórki kokosowe, 1 brzoskwinię z puszki (2 połówki) pokrojoną w drobną kosteczkę oraz ekstrakt z wanilii. Wymieszać wszystko do połączenia składników. Następnie wsypać suche składniki i dokładnie wymieszać (ale nie miksować).

Masę wlać do tortownicy i piec przez 1 godzinę (u mnie piekło się 1h 5 min). Po wystudzeniu przekroić na 2 blaty.

W osobnym naczyniu ubić 125g serka twarogowego (gotowy wiaderkowy lub twaróg zmielony 3-krotnie) i 50g masła - pamiętając by oba składniki były w temp.pokojowej. Można dosypać szczyptę soli. Następnie dosypywać partiami cukier puder, nadal miksując.

Kremem przełożyć blaty i posmarować wierzch ciasta. Posypać cynamonem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

polly66 04.10.2012 09:24
Najpierw cukinia, teraz dynia. Ciekawe co dalej?:D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak