Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przekładane ciasto piernikowo rumowe sernikiem gotowanym

4.0
(25)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jaja 6 szt.
mąka 1 szkl.
cukier 1 szkl.
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 czubate łyżki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżka
cynamon 1 łyżeczka
Anyż nasiona Prymat 1/2 łyżeczki

Masa serowa

twaróg zmielony 1 kg.
cukier 3/4 szkl.
masło 200 gram ( miękkie )
budyń waniliowy 1 op. ( bez cukru )
mleko 1/3 szkl.
żółtko jajek z 4 szt.
białko z 4 szt.
ekstrakt waniliowy 1/2 łyżeczki

Dodatkowo

kakao do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Przekładane ciasto piernikowo rumowe sernikiem gotowanym

Kroki postępowania

1
MASA SEROWA: Masło ucieramy z cukrem, aż do puszystości ( aż kryształki cukru będą nie wyczuwalne ). Stopniowo dodajemy żółtka, dalej miksując. Dodajemy twaróg, miksując aż do połączenia się składników. W osobnej misce białka ubić na sztywną pianę.
Krok 1 - Przekładane ciasto piernikowo rumowe sernikiem gotowanym foto
2
Stopniowo dodawać do masy serowej białka, delikatnie mieszając szpatułką. Przelewamy do dużego garnka i mieszamy, gotując na małym ogniu. Budyń rozrabiamy w mleku. Dodajemy ekstrakt i wlewamy do masy serowej. Mieszamy, aż masa zgęstnieje ( masa nie będzie zbyt gęsta- stężeje w lodówce ) i powstaną pęcherzyki, wtedy odstawiamy z gazu do lekkiego ostygnięcia.
Krok 2 - Przekładane ciasto piernikowo rumowe sernikiem gotowanym foto
3
CIASTO: Jaja ucieramy z cukrem i kakao do puszystości. Dodajemy mąkę, anyż, cynamon, przyprawę do piernika, sodę i proszek do pieczenia., Miksujemy do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na wyłożoną pergaminem tortownicę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 35-40 min., do suchego patyczka.
Krok 3 - Przekładane ciasto piernikowo rumowe sernikiem gotowanym foto
4
Ostygnięte ciasto kroimy na 3 blaty. Jeden umieszczamy w tortownicy. Nasączamy rumem wymieszanym z wodą. Na to wykładamy 1/3 masy serowej, przykrywamy kolejnym blatem, nasączamy rumem, wykładamy masę serową, na to ostatni blat ciasta, poncz i masa serowa. Wierzch oprószyć grubo kakao. Wstawić do lodówki na noc.
Krok 4 - Przekładane ciasto piernikowo rumowe sernikiem gotowanym foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 01.10.2015 12:00
Idealne do kawki;)
Wiesława1 01.10.2015 10:48
Musi być pyszne
Mniam 01.10.2015 10:29
To ciasto musi być przepyszne! Z chęcią zjadłabym do kawy :)
dagita 01.10.2015 10:21
Ale apetyczne ciacho :)
ben-ka 01.10.2015 08:59
Mnie by smakowało:)
dom-agi 01.10.2015 08:26
Wygląda obłędnie!
Poison1988 01.10.2015 08:13
ale pyszności :) mniam, mniam :)
Ola1984 01.10.2015 07:44
Bardzo ciekawe połączenie smaków.
Krzysztof15 01.10.2015 06:24
palce lizac
misia53 30.09.2015 22:28
kusi swoim wyglądem
Janina 30.09.2015 21:50
Wspaniałe smaki;)
Konczi 30.09.2015 21:41
Fantastyczne ciasto :)
Wiktoria29 30.09.2015 21:35
bardzo fajne, zjadłabym
Renataj 30.09.2015 21:31
Wspaniałe ciacho:)
jagoda5913 30.09.2015 20:27
pięknie się prezentuje
Jadwiga/Jaga85 30.09.2015 20:17
Rewelacyjne połączenie!
Małgorzata Pin 30.09.2015 19:42
Piękny i pyszny.
mirosława4 30.09.2015 19:34
super ciasto
Ada-Gaba 30.09.2015 18:52
znakomite ciasto
2milutka 30.09.2015 18:27
poezja smaków!
marenka 30.09.2015 18:02
świetny przepis
Bernadeta1 30.09.2015 17:17
Ale tu pyszne ciasto u Ciebie, chętnie bym zjadła chociaż mały kawałeczek
ilka01 30.09.2015 16:59
pychota :)
Renata9 30.09.2015 16:56
Bardzo smaczne ciacho :-)
Justi2401 30.09.2015 16:37
Wygląda niesamowicie! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak