Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Ciasto:
-
woda
1 szklanka -
margaryna
125 gram -
jaja
5 szt -
mąka
1 szklanka -
Farsz:
-
szpinak mrożony
1 opakowanie -
czosnek
1 ząbek -
masło
1 łyżeczka -
sól do smaku
-
majonez
100 gram -
jogurt naturalny
50 gram -
ser biały
250 (półtłusty)
Przepis i sposób przygotowania Przekąski ptysiowe ze szpinakiem i dipem czosnkowym
Wodę i margarynę zagotować w rondelku. Dodać mąkę i energicznie mieszać, aż powstanie gęste ciasto, odchodzące od brzegów garnka.
Ostudzić. Do zimnej masy dodawać kolejno jaja i miksować na najwyższych obrotach.
Formę do muffinek lekko natłuścić i obsypać mąką. Nakładać kolejno porcję do 1/4 wysokości formy
(ciasto szybko wyrośnie do góry). Nastawić piekarnik do 220 stopni C i piec przez 8 min, a potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec przez ok 15 min.
Ostudzić.
Farsz:
Do patelni dodać łyżkę masła i szpinak. Smażyć szpinak, aż do momentu zredukowania wody na patelni. Czosnek wycisnąć przez prasę i dodać do szpinaku. Posolić.
Dodać 200 g. sera białego półtłustego i lekko ze smażyć. Farsz ostudzić.
Dip czosnkowy:
Party dip czosnkowy marki Prymat wsypać do miseczki, dodać majonez i jogurt i dokładnie zamieszać. Odstawić na 5 min.
Na każdą ptysiową babeczkę nałożyć łyżkę farszu posypać serem białym i oblać dipem czosnkowym. Podawać od razu.
Komentarze (16)
Załaduj więcej komentarzy (6)