Przekąski ptysiowe ze szpinakiem i dipem czosnkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • woda

    1 szklanka
  • margaryna

    125 gram
  • jaja

    5 szt
  • mąka

    1 szklanka
  • Farsz:

  • szpinak mrożony

    1 opakowanie
  • czosnek

    1 ząbek
  • masło

    1 łyżeczka
  • sól do smaku

  • majonez

    100 gram
  • jogurt naturalny

    50 gram
  • ser biały

    250 (półtłusty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
Wodę i margarynę zagotować w rondelku. Dodać mąkę i energicznie mieszać, aż powstanie gęste ciasto, odchodzące od brzegów garnka.
Ostudzić. Do zimnej masy dodawać kolejno jaja i miksować na najwyższych obrotach.
Formę do muffinek lekko natłuścić i obsypać mąką. Nakładać kolejno porcję do 1/4 wysokości formy
(ciasto szybko wyrośnie do góry). Nastawić piekarnik do 220 stopni C i piec przez 8 min, a potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec przez ok 15 min.
Ostudzić.

Farsz:
Do patelni dodać łyżkę masła i szpinak. Smażyć szpinak, aż do momentu zredukowania wody na patelni. Czosnek wycisnąć przez prasę i dodać do szpinaku. Posolić.
Dodać 200 g. sera białego półtłustego i lekko ze smażyć. Farsz ostudzić.

Dip czosnkowy:
Party dip czosnkowy marki Prymat wsypać do miseczki, dodać majonez i jogurt i dokładnie zamieszać. Odstawić na 5 min.

Na każdą ptysiową babeczkę nałożyć łyżkę farszu posypać serem białym i oblać dipem czosnkowym. Podawać od razu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia56 22.11.2013 20:01
pyszniutkie;)
Andrzej8 18.09.2013 16:15
super rewelacja
Katarzyna34 18.09.2013 15:58
to musi być pyszne
Katarzyna34 18.09.2013 15:56
to musi być dobre
ana1 18.09.2013 10:50
Bardzo fajne
Magda24 18.09.2013 10:02
smaczna przekąska
Olga_SK 18.09.2013 09:25
Smakowicie wygląda :)
Mniam 18.09.2013 08:19
Super przekąska, chętnie bym zjadła.
dziewczyna_z_kodeksem 17.09.2013 22:29
super przekąska
Wiesława1 17.09.2013 21:54
świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat