Przekąska ze śledziem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śledź norweski solony

  • ogórki kiszone

  • pomidory

  • śmietana

  • koperek

  • jabłko

  • pieprz mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

2 filety śledziowe wymoczyłam dobrze kilkakrotnie zmieniając wodę. Po wyjęciu osuszyłam je dobrze papierowymi ręcznikami i pokroiłam w kosteczkę. Także w drobną kostkę pokroiłam 3 ogórki kiszone (takie z własnych przetworów, razem ze skórką) i małą cebulę, dodałam do śledzia. Dosypałam 2 łyżki posiekanego koperku i 2 łyżki gęstej śmietany. Doprawiłam do smaku pieprzem mielonym kolorowym - nie soliłam bo śledzie były wystarczająco słone a ogórki przecież też są solone. Tak przygotowaną masę odstawiłam na kilka godzin żeby smaki się przegryzły.
5 pomidorów, takich średniej wielkości, umyłam i osuszyłam. z wierzchu ścięłam cienki plasterek i odwróciłam do góry miejscem po ogonku. Nacięłam pomidory dookoła ostrym nożykiem robiąc wcięcia aż do centrum owocu, zygzakiem, tak że po zdjęciu \"czapeczki\" pozostały ząbki przy brzegu. Wnętrze pomidorów wydrążyłam łyżeczką a następnie oprószyłam lekko solą i pieprzem. Do każdego nałożyłam czubato śledziowej sałatki.
Duże, kwadratowe kromki razowego chleba poprzecinałam na pół, na trójkąty i opiekłam w tosterze - można je też zrumienić na patelni smarując wcześniej lekko olejem. Na talerzykach ułożyłam po garstce kiełków, na nich postawiłam pomidorowe miseczki, posypałam kiełkami, listkami koperku i dołożyłam po grzance. Pyszna i ładna przekąska gotowa!

Można wykorzystać śledzie gotowe, ze słoika, tzw. \"wiejskie\", które są marynowane a potem zalewane olejem i z dodatkiem cebulki - nie trzeba ich moczyć a tylko osączyć a sałatka z takimi właśnie śledziami jest właściwie gotowa zaraz po przygotowaniu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
aisza1 09.03.2013 07:25
bardzo pyszna przekąska i tak apetycznie wygląda
Adamorek 15.12.2012 10:06
śledzie na elegancko
gosia561 29.11.2012 20:17
aż szkoda jeść
gosia561 29.11.2012 20:17
aż szkoda jeść
Kasia77 09.12.2011 10:08
smakowite
Grażyna13 30.11.2011 12:34
To coś dla mnie :)
Misia90 24.09.2011 09:51
ekstra
Marysia 24.09.2011 09:46
super
Karolina69 24.09.2011 09:42
fajne
Barbara/zuza22_85 22.03.2011 17:04
smakowicie wyglada

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat