Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
boczek surowy
10 plastrów -
przegrzebki
10 sztuk -
Przyprawa do dań kuchni włoskiej Prymat
2 łyżki -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
0,5 łyżeczki -
masło
2 łyżki -
Pieprz czarny Prymat w młynku
do smaku -
olej rzepakowy
do grilla
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzałem do temperatury 175 stopni. Blaszkę wyłożyłem papierem do pieczenia.
Plasterki boczku rozłożyłem na blaszkę i piekłem 15 minut, aż do momentu uzyskania złocistego koloru. Odstawiłem do ostygnięcia.
Grilla rozgrzałem do średniej temperatury. Przegrzebki ze wszystkich stron doprawiłem solą i przyprawą do dań kuchni włoskiej. Każdego przegrzebka zawinąłem w plaster boczku i przekłułem szpikulcem, tak by boczek się nie odwinął.
Rozgrzanego grilla posmarowałem olejem rzepakowym. Tak przygotowane przegrzebki, grillowałem przez 7 minut, często przewracając. Po usmażeniu przełożyłem na półmisek, doprawiłem świeżo zmielonym pieprzem. Przystroiłem masłem. Należy podać od razu.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się