Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przegrzebki z puree z selera, chipsami z pietruszki i prażonymi orzechami

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Przegrzebki

przegrzebki 6 szt
masło klarowane 100 g
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Puree z selera

seler 1 szt
cebula biała 1 szt
śmietana 30% 200 g
sól do smaku 1 szczypta
sok z cytryny 0,5 szt

Chipsy z pietruszki

pietruszka 2 szt
olej do smażenia 200 ml

Prażone orzechy

orzechy laskowe 25 g

Przepis i sposób przygotowania na: Przegrzebki z puree z selera, chipsami z pietruszki i prażonymi orzechami

Kroki postępowania

1
Obieramy selera i kroimy w kostkę. Im drobniej tym lepiej.
Krok 1 - Przegrzebki z puree z selera, chipsami z pietruszki i prażonymi orzechami foto
2
Obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Im drobniej tym lepiej.
Krok 2 - Przegrzebki z puree z selera, chipsami z pietruszki i prażonymi orzechami foto
3
Obranego selera i cebulę szklimy 3 minuty na maśle, zalewamy śmietanką. Gotujemy 20 minut na małym ogniu, miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą i sokiem z połowy cytryny.
Krok 3 - Przegrzebki z puree z selera, chipsami z pietruszki i prażonymi orzechami foto
4
Doprawiamy solą i pieprzem przegrzebki. Rozpuszczamy masło klarowane i smażymy. Około 1,5 minuty na stronę. Przegrzebki powinny być z zewnątrz chrupiące i miękkie w środku.
Krok 4 - Przegrzebki z puree z selera, chipsami z pietruszki i prażonymi orzechami foto
5
Obraną pietruszkę kroimy wzdłuż w cieniutkie plasterki (możemy użyć obieraczki do warzyw). Rozgrzewamy olej do 180°C, wkładamy plasterki pietruszki, smażymy, aż zrobią się złote. Wtedy wyjmujemy je łyżką cedzakową i układamy na papierowym ręczniku, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Krok 5 - Przegrzebki z puree z selera, chipsami z pietruszki i prażonymi orzechami foto
6
Orzechy ścieramy na tarce o grubych oczkach i prażymy na złoto w piekarniku rozgrzanym do 160°C, mniej więcej 6 minut. .Wykładamy na talerz puree z selera. Na to usmażone przegrzebki. Na przegrzebki chipsy z pietruszki. Dekorujemy z boku orzechami.
Krok 6 - Przegrzebki z puree z selera, chipsami z pietruszki i prażonymi orzechami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak