Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przegrzebki z puree z groszku i jajkiem przepiórczym

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Przegrzebki

przegrzebki 8 szt
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty
oliwa 20 ml

Puree z groszku

groszek mrożony 100 g
szalotka 2 szt
oliwa 20 ml
cukier 1 szczypta
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
masło 1 łyżeczka
śmietana 30% 2 łyżki
woda zimna 1 l
wino białe wytrawne 50 ml

Dodatek

jajka przepiórcze 4 szt
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta
masło 20 g

Przepis i sposób przygotowania na: Przegrzebki z puree z groszku i jajkiem przepiórczym

Kroki postępowania

1
Otwieramy muszlę Św. Jakuba za pomocą noża. Wyciągamy tylko i wyłącznie białe mięśnie (przegrzebki) i czyścimy opłukując delikatnie wodą. Ważne jest aby nie uszkodzić przegrzebków.
Krok 1 - Przegrzebki z puree z groszku i jajkiem przepiórczym foto
2
Gotujemy groszek około 10 minut w wodzie od miękkości.
Krok 2 - Przegrzebki z puree z groszku i jajkiem przepiórczym foto
3
Szatkujemy szalotki. Podgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy szalotki. Smażymy około 20 sekund aż szalotka się zeszkli.
Krok 3 - Przegrzebki z puree z groszku i jajkiem przepiórczym foto
4
Dodajemy wytrawne wino i dusimy 1 minutę pod przykryciem. Dodajemy masło oraz 2 łyżki śmietany. Całość mieszamy i gotujemy aż sos zgęstnieje.
Krok 4 - Przegrzebki z puree z groszku i jajkiem przepiórczym foto
5
Doprawiamy przegrzebki solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek około 55 sekund na stronę. Kiedy odwrócimy na drugą stronę ponownie doprawiamy solą i pieprzem. Ważne jest aby przegrzebki z zewnątrz były chrupiące a jednocześnie miękkie w środku.
Krok 5 - Przegrzebki z puree z groszku i jajkiem przepiórczym foto
6
Rozpuszczamy masło na patelni i wybijamy delikatnie jajko przepiórcze. Doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowany groszek odcedzamy i miażdżymy. Dodajemy 3 łyżki naszego kremowego sosu i miksujemy całość. Wykładamy nasze puree, na nie przegrzebki i jajko sadzone z przepiórki.
Krok 6 - Przegrzebki z puree z groszku i jajkiem przepiórczym foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 01.11.2015 19:55
Ładnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak