Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PRZECZIER POMIDOROWY BUŁGARSKI

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

świerze pomidory 2 kg
jabłka 1/2 kg
marchew, pietruszka i seler 1/2 kg
cebula 25 d
kminek 1 łyżka
musztarda 5 d
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
Goździki całe Prymat 4 szt.
ocet 200 ml
sól 3 łyżki
cukier 1 łyżka
Pieprz zielony ziarnisty Prymat 1 dag

Przepis i sposób przygotowania na: PRZECZIER POMIDOROWY BUŁGARSKI

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Pomidory, warzywa, jabłka i cebulę i zmielić w maszynce, dodać przyprawy, przełożyć do garnka i odstawić na 24 godziny.
Krok 1 - PRZECZIER POMIDOROWY BUŁGARSKI foto
2
Następnego dnia gotować na wolnym ogniu 3-4 godziny często mieszając. Następnie przetrzeć przez sito, ponownie wlać do garnka, zagrzać i gorący przecier wlewać do wyparzonych słoiczków.
Krok 2 - PRZECZIER POMIDOROWY BUŁGARSKI foto
3
Zakręcić mocno, odwrócić do góry dnem, miąższ również zagotować, włożyć do słoika i wykorzystać np. do lecza z cukinii.
Krok 3 - PRZECZIER POMIDOROWY BUŁGARSKI foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak