Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

przecieraki twarogowe

5.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaków
5 dużych
jajko
2
sól
1 łyżeczka
Sklep Prymat
pieprz
1 łyżeczka
Sklep Prymat
mąki
1 szklanka
cebula
1 duża
kiełbaska
1
olej
do smażenia
twaróg
1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: przecieraki twarogowe

Ziemniaki (najlepiej niemłode ponieważ mają w sobie więcej wody) obieramy i przecieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach, lub mielimy w maszynce o drobnych oczkach. Odcedzamy wodę ze startych ziemniaków przez sitko.

W międzyczasie gotujemy wodę w sporym ( 5-10 litrowym) garnku.

Do odcedzonych ziemniaków wbijamy jajka, wsypujemy mąkę, sól i pieprz. Następnie do garnka na wrzątek łyżką wkładamy powstałą masę ziemniaczaną. Gotujemy do wypłynięcia. Na oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w pół plastry i kiełbaskę pokrojoną na skwarki. Ugotowane kluski posypujemy rozgniecionym twarogiem i smażoną cebulą z kiełbaską.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata23 13.02.2014 11:58
ciekawe danie
Habibi 07.08.2013 17:42
To smak z mojego dzieciństwa :) co prawda Babcia robiła bez twarogu, ale nim posypywała gotowe "kluchy" obsmażone dodatkowo na stopionych skwareczkach ze słoninki :)
gosia1988 07.08.2013 07:05
fajny i pomysłowy przepis
Noruas 07.08.2013 01:19
mniam, fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak