Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

przecieraki twarogowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaków 5 dużych
jajko 2
sól 1 łyżeczka
pieprz 1 łyżeczka
mąki 1 szklanka
cebula 1 duża
kiełbaska 1
olej do smażenia
twaróg 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: przecieraki twarogowe

Ziemniaki (najlepiej niemłode ponieważ mają w sobie więcej wody) obieramy i przecieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach, lub mielimy w maszynce o drobnych oczkach. Odcedzamy wodę ze startych ziemniaków przez sitko.

W międzyczasie gotujemy wodę w sporym ( 5-10 litrowym) garnku.

Do odcedzonych ziemniaków wbijamy jajka, wsypujemy mąkę, sól i pieprz. Następnie do garnka na wrzątek łyżką wkładamy powstałą masę ziemniaczaną. Gotujemy do wypłynięcia. Na oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w pół plastry i kiełbaskę pokrojoną na skwarki. Ugotowane kluski posypujemy rozgniecionym twarogiem i smażoną cebulą z kiełbaską.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata23 13.02.2014 11:58
ciekawe danie
Habibi 07.08.2013 17:42
To smak z mojego dzieciństwa :) co prawda Babcia robiła bez twarogu, ale nim posypywała gotowe "kluchy" obsmażone dodatkowo na stopionych skwareczkach ze słoninki :)
gosia1988 07.08.2013 07:05
fajny i pomysłowy przepis
Noruas 07.08.2013 01:19
mniam, fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak