przecier z owoców róży

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

dojrzałe lecz jędrne owoce dzikiej róży należy przekroić nożem, wydrożyć ze środka pestki i kujące włoski. połówki owoców należy w kilkakrotnie zmienianej wodzie wymyć. czyste owoce rozgotować w niewielkiej ilości wody, przepuścić przez maszynkę, a następnie przetrzeć przez sito. otrzymany przecier rozgotować, napełnić nim słoiki lub butelki zamknąć i przeprowadzić pasteryzację

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kanu83 01.03.2011 21:02
Pycha
kate.500 23.02.2011 11:07
W sam raz na te mrozy...
Tahitha 17.02.2011 12:42
pyszne, też zbieram a potem robię owoce róży :)
magical66 14.02.2011 20:09
pyszniutkie
maciek7 13.02.2011 12:00
pewnie pyszne, ale jakie pracochłonne
szalonamariolka 10.02.2011 21:27
dobre
klaudusia198888 09.12.2010 09:33
mniam
Magda60 04.10.2010 15:26
na pewno warto wypróbowac
anja3107 17.09.2010 12:28
super
Natalia/tubisiek 17.09.2010 09:43
zawsze chciałam taki zrobić! muszę się wreszcie zmobilizować ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat