Przecier z ogórków na zimę

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki

    5 kg
  • czosnek

    1 główka
  • koper

    1 pęczek
  • chrzan

    1 korzeń
  • woda

  • sól kamienna

    2 łyżki na litr wody
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przecier z ogórków na zimę foto
Ogórki gruntowe zalewamy zimną wodą i myjemy dokładnie.
Krok 2 - Przecier z ogórków na zimę foto
Przygotowujemy dodatki do przecieru:
gałązki kopru
ząbki czosnku
pokrojony korzeń chrzanu
sól kamienną
pieprz ziarnisty
liść laurowy.
Krok 3 - Przecier z ogórków na zimę foto
Następnie ogórki ścieramy je tarką jarzynową o grubych oczkach. Do słoików nakładamy do połowy starte ogórki, następnie dodajemy kilka ziaren pieprzu, liść laurowy, kawałek chrzanu, ząbek czosnku i kawałek kopru. Następnie uzupełniamy słoiki startymi ogórkami.
Krok 4 - Przecier z ogórków na zimę foto
Wodę zagotowujemy z solą i przegotowaną, przestudzoną wodą zalewamy ogórki. Szczelnie je zakręcamy i odstawiamy. Po około 2. tygodniach możemy je dodatkowo pasteryzować.
Krok 5 - Przecier z ogórków na zimę foto
* z 5 kg ogórków wyszło mi 16 słoików przecieru o pojemności 0,5 l.
** do uzupełnienia użyłam 1,6 l. wody z solą

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wafelek2601 25.01.2014 18:49
Warto mieć zapasik takich przecierów
RenataZ-et 10.12.2013 20:14
super pomysł na ogórki :)
SmacznaPyza 13.02.2013 13:53
ale ogórków się nie przeciera tylko ściera na tarce więc dlaczego przecier ?
IKrakowianka 23.11.2012 21:56
fajny pomysł
babajaga1969 21.10.2012 19:04
dobre
Iwusia 19.10.2012 22:22
na zimę są idealne :)
jasiek 19.08.2012 18:20
na zupkę
Katarzyna/kate1980 03.08.2012 21:51
bardzo fajny przepis
sylwia / sytofala 03.08.2012 21:08
na szybką zupkę jak znalazł :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat