Przecier pomidorowy.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory

    1,5 kg
  • sól

  • cukier

  • pieprz czarny mielony

  • czosnek granulowany

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z umytych pomidorów wyciąć gniazda nasienne i pokroić pomidory na mniejsze części. Nie obieram pomidorów ze skórek, ale jeśli ktoś chce to może je obrać. Pokrojone pomidory przełożyć do rondelka i nastawić garnek z pomidorami na gotowanie. Gotować rozdrobnione pomidory na niedużym ogniu do momentu, aż się rozgotują. Jeśli pomidory są mało soczyste, to można do nich dodać nieco wody, by nie przywierały do garnka, by się nie przypalały. Pomidory w trakcie gotowania od czasu do czasu przemieszać. Rozgotowane pomidory, które puściły sok przetrzeć przez sito do czystego garnka. Przetarte pomidory znajdujące się w garnku nastawić ponownie na gotowanie i gotować je na małym płomieniu przez około 10 – 15 minut, aż się zagotują, doprawiając je w tym czasie szczyptą pieprzu, sporą dawką granulowanego czosnku oraz solą i cukrem do smaku. Do przecieru pomidorowego można dodać także inne, swoje ulubione przyprawy,zioła, jak na przykład bazylia, oregano, tymianek, czy cokolwiek, co preferujemy. Gorący, doprawiony przecier przelać do wyparzonych słoiczków. Napełnione słoiczki zakręcać i odstawiać do góry dnem, pozostawiając je tak do wystygnięcia.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat