Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, przekroić w ćwiartki. Do garnka dać odrobinę wody na dno, postawić na ogniu, wrzucić pomidory, gotować ciągle mieszając, aż do odparowania i zgęstnienia. Następnie zmiksować masę, można przetrzeć przez sito celem odrzucenia pestek, albo jak kto lubi zostawić z pestkami. Jeszcze zagotować. Do czystych i suchych słoików nałożyć po baldachu kopru zalać wrzącym przecierem, nakręcić i dokładnie dociągnąć zakrętkę /najlepiej nową/. Można zapasteryzować słoiki- /ja nigdy nie pasteryzuje i nie psują się/- wynieść do chłodu. Ja do słoika wrzucałam jeszcze oprócz kopru po parę pomidorków koktajlowych i wtedy zalewałam przecierem. Nie wyobrażacie sobie jaka zupa z takiepo przecieru jest smaczna. Można jeszcze dać po ząbku czosnku do słoika, również robi wspaniały efekt;) Spróbujcie, zapraszam, na pewno warto;) Smacznego;)