Przecier pomidorowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory

    3-4 kg
  • sól morska

    1,5 łyżki
  • masło lub margaryna

    2 łyzki
  • cukier

    1 łyżka
  • pieprz czarny mielony

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przecier pomidorowy foto
Pomidory umyć dokładnie ,pokroić i rozgotować w garnku z grubym dnem aby się nie przypaliło .Gotować około 1,5 -2 godzin .,wystudzić i przetrzeć przez sito .
Krok 2 - Przecier pomidorowy foto
Przetarty przecier pomidorowy zagotować ,przyprawić solą ,cukrem i pieprzem , dodać masła .Smażyć około 1./2 aż trochę zgęstnie .stale mieszając.
Krok 3 - Przecier pomidorowy foto
Gorący przecier nalewać do słoików ,zakręcić i odwracać do góry dnem. jak ostygną ,pasteryzować 15 minut .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 11.11.2016 17:44
ROBIMY PODOBNIE
sezamek 09.11.2016 11:25
fajny przecier :)
Małgorzata92 09.11.2016 11:08
Dobry na zimę :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat