Przecier pomidorowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory

    1 kg
  • sól

    1/2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jeśli posiadamy własne pomidory i wiemy, że nie są pryskane, to nie zdejmujemy skóry, wycinamy tylko białe części.

Jeśli kupujemy i nie jesteśmy pewni, usuwamy skórę (zagotowujemy wodę w garnku, wrzucamy pomidory patiami, po ok 1 minucie wyławiamy i zdejmujemy skórę).

Pomidory umyte z wyciętymi białymi częściami ewentualnie obranymi ze skóry- kroimy na 4 części i wrzucamy do garnka, lekko rozgniatamy łyżką, aby trochę soku było na dnie garnka.

Wstawiamy na gaz i gotujemy, aż się rozgotują ok 0,5- 1 godziny (to zależy od dojrzałości pomidorów).

Powstałą pulpę przekładamy partiami do blendera i miksujemy.

Przecieramy przez sito i doprawiamy do smaku solą.

Zagotowujemy ponownie przetarty przecier i przelewamy do wyparzonych słoików (ja wstawiam umyte słoiki do nagrzanego piekarnika nastawionego na 100 stopni no ok 15 min.) .

Wstawiamy napełnione słoiki do piekarnika nagranego do 100 stopni i pasteryzujemy około 20 min. po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale słoiki wyciągamy dopiero jak piekarnik ostygnie.

Możemy również część przecieru zrobić z dodatkiem czosnku i bazylii.
Dodajemy rozgnieciony czosnek oraz rozkruszoną w dłoniach bazylię w momencie dodanie soli.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna169Hosz 28.08.2013 22:31
Ale smaczne zapasy...z takim arsenałem zima nie straszna :)
patryska76 28.08.2013 13:38
Nie ma to jak domowy przecier pomidorowy ;-)
Ola1984 28.08.2013 11:34
Domowe przetwory nie mają sobie równych.
Hanna5 28.08.2013 10:38
troche przy tym pracy , ale zupa pomidorowa z własnego przecieru jest ideałem
aisza1 28.08.2013 09:57
też w tym roku robiłam
Mniam 28.08.2013 08:26
Co roku robię przeciery:)
2milutka 28.08.2013 08:23
też robię jest idealny na zimę do pomidorowej:)
SmakolykiJoanny 28.08.2013 08:20
Też robiłam coś podobnego :)
usmiech 28.08.2013 08:04
bardzo przydatna rzecz w kuchni
jussta 28.08.2013 08:01
robie podobny z papryka pychota :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat