przecier pomidorowy

przecier pomidorowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory

    2 kg
  • sól

    3 łyżeczki
  • cukier

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomidory myjemy, odrywamy szypułki i kroimy na
kawałki, nie muszą być równej wielkości. Wkładamy je do garnka
i ugniatamy ,gotujemy na wolnym ogniu.
po ok 30 minutach, przecieramy je przez
drobne sito aby pozbyć się pestek i skórek. Przelewamy
do garnka, dodajemy sól,oregano i cukier i gotujemy na wolnym ogniu ok 1
godziny aż osiągną
gęstą konsystencje. Odstawiamy do przestudzenia, przekładamy do
słoiczków zakręcamy i pasteryzujemy
15 minut. Idealny na bazy do zup i sosów, do pizzy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Kuchareczka2

22.08.2013 11:30
nie ma to jak domowe przetwory

Miki

10.09.2012 21:26
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat