Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przecier ogórkowy na zimę

3.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sól 2,5 łyżki
czosnek 5 ząbków
ogórki gruntowe 2,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Przecier ogórkowy na zimę

Kroki postępowania

1
Ogórki umyć i odkroić końcówki ponieważ mogą być gorzkie a wtedy cały przecier będzie do wyrzucenia.Razem z skórką zetrzeć na tarce na dużych oczkach.Czosnek obrać ,pokroić w cieniutkie plasterki i razem z solą dodać do startych ogórków.Ogórki wymieszać.Odłożyć na 12 godzin.
Krok 1 - Przecier ogórkowy na zimę foto
2
Na drugi dzień przełożyć przecier do wyparzonych słoiczków razem z powstałą zalewą.
Krok 2 - Przecier ogórkowy na zimę foto
3
Szczelnie zakręcić i wynieść do piwnicy.Po około 1 miesiącu mamy idealny przecier na zupę ogórkową.
Krok 3 - Przecier ogórkowy na zimę foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 19.01.2014 09:11
przydatny przepis
Aneta41 07.12.2012 20:51
muszą być pyszne
misia53 27.11.2012 22:55
a ja nigdy nie robiłam chociaż zawsze mam swoje ogórki , w przyszłym roku tak zrobię
anemon 22.09.2012 16:53
Też lubię mieć takie zapasy, z tym, że ja ścieram na tarce wcześniej ukiszone ogórki w całości. Ten sam efekt końcowy w postaci zupy, tylko technika inna.
sylwia / sytofala 21.09.2012 23:18
zawsze się przydaje
SylwiaMagdaSabin 21.09.2012 21:15
tez robię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak