Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przebiegły naleśnik

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto naleśnikowe

mleko 1,5 szklanki
mąka pszenna 1,5 szklanki
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 3 sztuki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
sól 1 szczypta

Nadzienie

twaróg półtłusty 200 gram
truskawki 1/2 szklanki
cukier puder 1 łyżka

Krem kakaowy

mleko 400 ml
budyń czekoladowy 1 sztuka
kakao 1 łyżka
cukier 2 łyżki
masło lub margaryna 100 gram

Mus truskawkowy

truskawki 1 szklanka
galaretka truskawkowa 1 sztuka
wrzątek 400 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Przebiegły naleśnik

Kroki postępowania

1
Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajko, żółtka, cukier oraz wanilię. Mieszamy do połączenia składników i stopniowo dodajemy mąkę. Z przygotowanego ciasta smażymy cienkie naleśniki.
Krok 1 - Przebiegły naleśnik foto
2
Twaróg łączymy z cukrem i zmiksowanymi truskawkami. Smarujemy każdy naleśnik i zwijamy w rurkę. Układamy jeden obok drugiego w tortownicy o średnicy 21 cm. Jeden lub dwa dzielimy na mniejsze kawałki i wypełniamy puste miejsca tak, aby całe dno było zakryte.
Krok 2 - Przebiegły naleśnik foto
3
Budyń gotujemy na mleku z dodatkiem cukru i kakao. Kiedy wystygnie ucieramy go z margaryną. Musi mieć dużą zawartość tłuszczu bo inaczej krem się zważy. Przekładamy go do dekoratora i robimy dowolne wzorki na naleśnikach.
Krok 3 - Przebiegły naleśnik foto
4
Galaretkę rozpuszczamy w wodzie. Do tężejącej dodajemy zmiksowane truskawki. Ostrożnie wylewamy truskawkowy mus na krem i wstawiamy do lodówki.
Krok 4 - Przebiegły naleśnik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sammakko 17.11.2014 20:06
Dziękuję Matruś :) Ty i tak bijesz mnie na głowę ;)
Marta Ryżek-Kalkowska 17.11.2014 19:14
Wspaniałe masz pomysły :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak