Proziaki z makiem

Proziaki z makiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 kg
  • śmietana 12%

    5 łyżek
  • jajko

    2 sztuki
  • mak

    do smaku
  • kminek

    do smaku
  • Soda oczyszczona Prymat

    2 łyżeczki
  • kefir

    1/2 litra
  • oliwa

    3 łyżki
  • ser biały

    20 (twarogowy)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wlewamy nabiał kefil lub/i maślankę, śmietanę i sodę oczyszczoną. Czekamy, aż zaczną pojawiać się bąbelki. Dodajemy jajka. sól do wyboru mak lub kminek, i stopniowo mąkę. Wyrabiamy, tak by ciasto się nie lepiło do dłoni. Dodajemy olej i całość mąki i urabiamy ciasto. Następnie dzielimy je na ok 6-8 placków i wyrabiamy je pojedyńczo, kładąc na blaszce podsypanej mąką. Pieczemy w temperaturze ok 120-140 stopni ok 20-30 min obracając na drugą stronę gdy placki się zarumienią.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
marchewka 30.07.2011 17:31
pierwszy raz widzę i słyszę - zapowiadają się smakowicie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat