Proziaki pszenne

Proziaki pszenne

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    pół kg
  • sól

    1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżka
  • maślanka

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Maślankę naturalną mieszam z solą, i sodą oczyszczoną, następnie dodaję mąkę, całość wyrabiam na gładkie ciasto, na stolnicy podsypanej mąką formuje placki rożnych kształtów, proziaki smażę na suchej patelni z obu stron na małym ogniu pod przykryciem do zrumienienia. Podajemy jeszcze ciepłe z masełkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kejti 22.04.2014 12:30
Lubię takie :-)
Smaczna_B 15.04.2014 16:59
piekło się takie na kuchni , oczywiście tej opalanej drewnem , ale to dawne czasy
noninka77 15.04.2014 16:52
fajny przepis :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat