Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Proziaki pszenne

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna pół kg
sól 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżka
maślanka 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Proziaki pszenne

Maślankę naturalną mieszam z solą, i sodą oczyszczoną, następnie dodaję mąkę, całość wyrabiam na gładkie ciasto, na stolnicy podsypanej mąką formuje placki rożnych kształtów, proziaki smażę na suchej patelni z obu stron na małym ogniu pod przykryciem do zrumienienia. Podajemy jeszcze ciepłe z masełkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 22.04.2014 12:30
Lubię takie :-)
Smaczna_B 15.04.2014 16:59
piekło się takie na kuchni , oczywiście tej opalanej drewnem , ale to dawne czasy
noninka77 15.04.2014 16:52
fajny przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak