Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Proziaki kresowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kefir 250 ml
jajko 1 sztuka
mąka pszenna 500 g
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Proziaki kresowe

Jajko roztrzepać w misce z cukrem. Dodawać stopniowo mąkę na zmianę z kefirem, tak by ciasto utrzymywało cały czas lekko luźną konsystencję. Na koniec dodać sodę i przez chwilę wyrabiać. Gotowe ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na grubość ok. 1cm. wycinać placki o średnicy 5-8 cm. W zależności od preferencji placki mogą być większe. Proziaki smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni posmarowanej wcześniej tłuszczem. Można też piec proziaki w sposób tradycyjny - tj. na suchej rozgrzanej blasze. Podawać na ciepło z masłem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

soovka 08.02.2015 18:53
Nazwa wywodzi się od "prozy", czyli sody.
erym 08.02.2015 09:19
ciekawa nazwa, cos podobnego do racuchow... brawo!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak