Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Proziaki

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki 250 g
soli 1/2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki płaskiej
cukru 1/2 łyżki
mleka zsiadłego lub maślanki 125 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Proziaki

Mąkę + sól + sodę + cukier wymieszać i dodać mleko zsiadłe. Wyrobić gładkie ciasto. Jeśli się lepi do rąk, podsypać mąką. Można rozwałkować ciasto, ale ja urywam po kawałku i w ręku formuję placuszki. Układać na lekko rozgrzanej patelni (bez dodatku tłuszczu). Smażymy z obydwu stron. Super dodatek do dipów albo zamiast tradycyjnego pieczywa na śniadanie lub kolację...
Z tego przepisu wychodzi 15 szt. choć pewnie zależy jakiej wielkości będziemy formować placki.
Pyszne na ciepło z masełkiem np ziołowym oraz na zimno.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aida 28.08.2011 10:07
bo jak dla mnie są lekko za \"mdłe\"
Koper 26.08.2011 15:13
w jakim znaczeniu poproacować nad smakiem? :)
Magdalena/26Mooi 03.06.2011 16:54
ciekawe
aranka 13.04.2011 12:04
fajne ciekawe danie
IlonaAlbertos 27.12.2010 23:13
Wyglądają bardzo apetycznie :)
Mysiunia 14.10.2010 16:49
fajny przepis
iwa643 21.09.2010 07:48
wyglada super
iwa643 21.09.2010 07:48
wyglada super
krzyniu1984 19.09.2010 09:47
fajna nazwa ;)
Aida 17.09.2010 09:37
są fajne ale musze popracować jeszcze nad ich smakiem :)
iwona332 15.09.2010 11:00
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak