Proziaki

Proziaki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąki

    250 g
  • soli

    1/2 łyżki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/2 łyżeczki płaskiej
  • cukru

    1/2 łyżki
  • mleka zsiadłego lub maślanki

    125 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę + sól + sodę + cukier wymieszać i dodać mleko zsiadłe. Wyrobić gładkie ciasto. Jeśli się lepi do rąk, podsypać mąką. Można rozwałkować ciasto, ale ja urywam po kawałku i w ręku formuję placuszki. Układać na lekko rozgrzanej patelni (bez dodatku tłuszczu). Smażymy z obydwu stron. Super dodatek do dipów albo zamiast tradycyjnego pieczywa na śniadanie lub kolację...
Z tego przepisu wychodzi 15 szt. choć pewnie zależy jakiej wielkości będziemy formować placki.
Pyszne na ciepło z masełkiem np ziołowym oraz na zimno.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aida 28.08.2011 10:07
bo jak dla mnie są lekko za \"mdłe\"
Koper 26.08.2011 15:13
w jakim znaczeniu poproacować nad smakiem? :)
Magdalena/26Mooi 03.06.2011 16:54
ciekawe
aranka 13.04.2011 12:04
fajne ciekawe danie
IlonaAlbertos 27.12.2010 23:13
Wyglądają bardzo apetycznie :)
Mysiunia 14.10.2010 16:49
fajny przepis
iwa643 21.09.2010 07:48
wyglada super
iwa643 21.09.2010 07:48
wyglada super
krzyniu1984 19.09.2010 09:47
fajna nazwa ;)
Aida 17.09.2010 09:37
są fajne ale musze popracować jeszcze nad ich smakiem :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat