Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Proziaki

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 0,5 kg
kefir 1 szklanka
sól 0,5 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 0,75 łyżki
cukier 1 łyżeczka
dżem jabłkowy

Porada

Nie dawaj więcej niż 1 łyżkę sody oczyszczonej, gdyż smak proziaków przesiąknie nią!!

Przepis i sposób przygotowania na: Proziaki

Kroki postępowania

1
Przesiej mąkę z solą, cukrem i sodą oczyszczoną. Następnie dodaj kefir. Wyrób wszystko dokładnie na jednolita masę.
Krok 1 - Proziaki  foto
2
Wyłóż ciasto na stolnicę. Następnie je rozwałkuj na ok. 1 cm grubości.
Krok 2 - Proziaki  foto
3
Za pomocą jakiegoś okręgu (u mnie to szklanka) wykrawaj placuszki.
Krok 3 - Proziaki  foto
4
Nagrzej patelnie teflonową i usmaż placuszki bez dodatku oleju. Smaż je na wolnym ogniu z każdej strony aż uzyskają lekko brązowy kolor.
Krok 4 - Proziaki  foto
5
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, wysmarowane z dżemem (u mnie jest jabłkowym).
Krok 5 - Proziaki  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 10.11.2014 20:45
warto takie robić.
mysia12 09.11.2014 13:40
Myślę, że niedługo wypróbuję ten przepis
Habibi 09.11.2014 01:46
moje smaki - ale ja do swoich dodaję mniej sody :)
Kluska_87 08.11.2014 18:57
nigdy ich nie jadłam
Stenka 08.11.2014 17:34
ciekawe te placuszki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak