Prosty tort z masą śmietanową

Prosty tort z masą śmietanową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

biszkopt

  • mąka pszenna

    3/4 szklanki
  • jajko

    4 szt
  • kakao

    1 łyżka
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    1/4 szklanki
  • rum

    2 łyzki
  • aromat rumowy

    2 krople
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • tłuszcz do formy

masa

  • śmietana 30%

    1/2 l
  • cukier

    1/2 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżki

poncz

  • herbata czarna

    1 szklanka
  • rum

    1 łyżka
  • cukier

    1 łyżeczka

dodatki

  • galaretka cytrynowa

    1 szt
  • masa krówkowa

    1/3 puszki
  • ciasteczka typu Oreo

    1 paczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Prosty tort z masą śmietanową foto
Jaja ubić z cukrem na puszystą masę (jajka powinny mieć temperaturę pokojową) Obie mąki wymieszać razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Do ubitych jaj wsypać mąkę i wlać dwie łyżki rumu oraz kroplę olejku. Wymieszać dokładnie a potem przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tarta tortownicy (ok. 23 cm średnicy). Piec w temperaturze ok 180 przez ok. 35-40 minut. Po wystudzeniu przekroić na połowę.
Krok 2 - Prosty tort z masą śmietanową foto
Zaparzyć herbatę. Wystudzić, posłodzić i wymieszać z rumem. Spodnią część biszkoptu nasączyć połową herbaty. Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Schłodzić i wstawić do lodówki, żeby stężała.
Nasączoną spodnią część biszkoptu grubo posmarować masą karmelową.
Krok 3 - Prosty tort z masą śmietanową foto
Śmietanę ubić z cukrem i dodać cukier wanilinowy. Żelatynę zalać wrzątkiem (ok 50 ml) i rozrobić. Wystudzoną żelatynę wymieszać delikatnie z ubitą śmietaną.

Na karmelu rozprowadzić 1/2 bitej śmietany. Na śmietanie poukładać kawałki pokrojonej galaretki i zalać kolejną porcją śmietany.
Krok 4 - Prosty tort z masą śmietanową foto
Przykryć drugim biszkoptowym blatem. Nasączyć drugą część biszkoptu, potem posmarować delikatnie karmelem i całość przykryć resztą bitej śmietany.

Ułożyć na wierzchy tortu kawałki galaretki a boki oprószyć pokruszonymi ciastkami. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny, żeby masa śmietanowa dobrze stężała. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grazyna0211 06.04.2016 10:26
pyszny tort
dodi 06.04.2016 08:59
same pyszności, mniam
Krzysztof15 06.04.2016 06:40
pyszne ciacho
Katarzyna59 05.04.2016 21:23
rewelacja!!!
Bernadeta1 05.04.2016 20:37
Pysznie się prezentuje !
Renataj 05.04.2016 20:37
Prezentuje się bardzo apetycznie:)
endzi 05.04.2016 18:56
ciekawa propozycja :)
Ola1984 05.04.2016 18:55
Apetycznie wygląda :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat