Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Prosty tort z masą śmietanową

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

mąka pszenna 3/4 szklanki
jajko 4 szt
kakao 1 łyżka
cukier 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
rum 2 łyzki
aromat rumowy 2 krople
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
tłuszcz do formy

masa

śmietana 30% 1/2 l
cukier 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki

poncz

herbata czarna 1 szklanka
rum 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka

dodatki

galaretka cytrynowa 1 szt
masa krówkowa 1/3 puszki
ciasteczka typu Oreo 1 paczka

Przepis i sposób przygotowania na: Prosty tort z masą śmietanową

Kroki postępowania

1
Jaja ubić z cukrem na puszystą masę (jajka powinny mieć temperaturę pokojową) Obie mąki wymieszać razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Do ubitych jaj wsypać mąkę i wlać dwie łyżki rumu oraz kroplę olejku. Wymieszać dokładnie a potem przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tarta tortownicy (ok. 23 cm średnicy). Piec w temperaturze ok 180 przez ok. 35-40 minut. Po wystudzeniu przekroić na połowę.
Krok 1 - Prosty tort z masą śmietanową foto
2
Zaparzyć herbatę. Wystudzić, posłodzić i wymieszać z rumem. Spodnią część biszkoptu nasączyć połową herbaty. Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Schłodzić i wstawić do lodówki, żeby stężała.
Nasączoną spodnią część biszkoptu grubo posmarować masą karmelową.
Krok 2 - Prosty tort z masą śmietanową foto
3
Śmietanę ubić z cukrem i dodać cukier wanilinowy. Żelatynę zalać wrzątkiem (ok 50 ml) i rozrobić. Wystudzoną żelatynę wymieszać delikatnie z ubitą śmietaną.

Na karmelu rozprowadzić 1/2 bitej śmietany. Na śmietanie poukładać kawałki pokrojonej galaretki i zalać kolejną porcją śmietany.
Krok 3 - Prosty tort z masą śmietanową foto
4
Przykryć drugim biszkoptowym blatem. Nasączyć drugą część biszkoptu, potem posmarować delikatnie karmelem i całość przykryć resztą bitej śmietany.

Ułożyć na wierzchy tortu kawałki galaretki a boki oprószyć pokruszonymi ciastkami. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny, żeby masa śmietanowa dobrze stężała. Smacznego!
Krok 4 - Prosty tort z masą śmietanową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 06.04.2016 10:26
pyszny tort
dodi 06.04.2016 08:59
same pyszności, mniam
Krzysztof15 06.04.2016 06:40
pyszne ciacho
Katarzyna59 05.04.2016 21:23
rewelacja!!!
Bernadeta1 05.04.2016 20:37
Pysznie się prezentuje !
Renataj 05.04.2016 20:37
Prezentuje się bardzo apetycznie:)
endzi
endzi 05.04.2016 18:56
ciekawa propozycja :)
Ola1984 05.04.2016 18:55
Apetycznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak