PROSTY TORCIK

PROSTY TORCIK

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    7 sztuk
  • cukier kryształ

    7 łyżek
  • cukier waniliowy

    1 paczka
  • mąka pszenna

    7 łyżek
  • zapach śmietankowy

    kilka kropli
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • Krem got do tortów-wan i czeko

    2 torebki
  • wiórki kokosowe

    10 dag.
  • woda

    7 (gorąca)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

BISZKOPT :
Upiec wysoki biszkopt według swojego przepisu na biszkopt (każdy go inaczej, a ja podam mój) w standardowej tortownicy o średnicy 26 cm.
Ubić całe jajka z kryształem i waniliowym, dodając stopniowo wodę, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać w 1 stronę podbierając od spodu do góry, ruchem kołowym.
Masa musi być puszysta i kremowa wlać na blachę.
Zanim wleję ciasto na blachę, to wykładam spód tortownicy papierem śniadaniowym, a boków niczym nie smaruję i nie posypuję.
Biszkopt piec (najlepiej poprzedniego dnia) w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut na termoobiegu lub grzałce górnej i dolnej, to zależy od pieca elektryczno-gazowego, która funkcja jest lepsza.
Po zaraz obrócić biszkopt do góry dnem na jakimś naczyniu, by nie opadło.
Gdy wystygnie wyjąć go delikatnie z tortownicy i przekroić na 3 równe części za pomocą nitki lub ostrego, długiego noża. ( tu będzie nam potrzebna tylko 1 część biszkoptu, a 2 pozostałe możemy użyć do innego ciasta).
KREMY :
Zrobić 2 kremy z paczki, z firmy \"Gellwe\" wg. przepisu z opakowania.
SPORZĄDZANIE TORTU :
Na biszkopt nanieść krem czekoladowy, wyrównać i wstawić do lodówki dla ochłodzenia.
W tym czasie sporządzić drugi krem-waniliowy.
Wyjąć z lodówki ciasto i nałożyć na poprzedni krem, drugi krem waniliowy.
Wyrównać powierzchnię i posypać po wierzchu prażonymi wiórkami kokosowymi.
Uprażyć na wolnym ogniu, ciągle mieszając 10 dag. wiórków kokosowych na złoty kolor z 1 łyżką cukru kryształu, by posypać wierzch tortu.
Tort wstawić do lodówki na parę godzin do ochłodzenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (118)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 30.09.2015 00:49
Dziękuję wszystkim osobom za tak liczne i miłe komentarze oraz głosy. Pozdrawiam wszystkich gotujących i piekących.
Jagódka77 17.05.2015 13:38
pysznie wygląda
Babeczka35 25.04.2015 07:40
Smaczne ciasto.
Ela15 25.10.2014 13:29
ekstra ciasto
Monia 30.04.2014 10:42
Prosty, smaczny i sycący ;)
dorrota 08.03.2014 00:17
prosto i szybko:)
Megg 03.12.2013 10:18
prosto i smacznie
Róża1 11.11.2013 10:44
szybki i bardzo smaczny:-)
Angelika10 22.09.2013 00:21
pyszny torcik
gusia1000 13.09.2013 22:45
Dziękuję wszystkim osobom za tak liczne i miłe komentarze oraz głosy. Pozdrawiam wszystkich gotujących i piekących.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat