Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Prosty placek z rabarbarem i migdałową kruszonką

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 2,5 szkl.
cukier 1 szkl.
cukier wanilinowy 1 op.
margaryna 1 kostka
jajko 4 szt.
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
rabarbar 500-600 g
kruszonka
migdały tarte 1/2 szkl.
mąka pszenna 1 szkl.
masło 100 g
cukier 3/4 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Prosty placek z rabarbarem i migdałową kruszonką

Margarynę rozpuszczamy w rondelku i studzimy.

Całe jajka miksujemy wraz z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ostudzoną margarynę. Miksujemy na wolnych obrotach do połączenia wszystkich składników.

Prostokątną formę do pieczenia (wym. 26x33) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.

Na wierzchu ciasta układamy umyty i pokrojony na małe kawałki rabarbar.

Przygotowujemy kruszonkę: mąkę, tarte migdały, cukier i masło rozcieramy między palcami aż uzyskamy duże okruchy.

Gotową kruszonką posypujemy wierzch ciasta.

Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 40-45 minut. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mufinka79 27.06.2013 10:20
Dziękuję za wszystkie komentarze :)
Mona73 26.06.2013 22:07
bardzo lubię takie placki
V_kuchareczka 26.06.2013 19:27
pyszne ciasto
Renata9 26.06.2013 19:11
super placek
marcia7 26.06.2013 18:55
prosty ale dobry
jasiek 26.06.2013 18:44
świetny placuszek
Gracer 26.06.2013 18:37
mój ulubiony

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak