Prosty chlebek pełnoziarnisty na sodzie i maślance

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pełnoziarnista

    150 g
  • mąka pszenna

    150 g
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • maślanka

    250 ml
  • pestki dyni

    2-3 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Obie mąki przesypujemy do miski, dodajemy sól, sodę oraz pestki, mieszamy.
Dolewamy maślankę i chwilę wyrabiamy do połączenia składników.
Formujemy bochenek, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej delikatnie mąką.
Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180-190°C.
Studzimy na kratce.
Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
iziona 07.02.2014 07:38
Takie prościuchy ja lubię najbardziej
gosia561 06.02.2014 20:23
ale fajny chlebek
Janina 06.02.2014 20:02
Domowy najlepszy;)
Renata9 06.02.2014 19:47
ciekawy przepis na chlebek, nigdy takiego nie robiłam
kasienka23 06.02.2014 19:35
smaczny chlebek, takiego przepisu szukam!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat