Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Proste pierogi ruskie

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 4 szt
cebula 2-3 szt
olej do smażenia
sól
Ciasto:
mąka pszenna 2 i 1/2 szkl
jajko 1 szt
olej 1 łyzka
woda
masło
twaróg 25 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Proste pierogi ruskie

Kroki postępowania

1
Ziemniaki po obraniu wstawiłam do gotowania w osolonej wodzie. Gdy były miękkie odcedziłam je, utłukłam i odstawiłam do ostygnięcia. Cebule pokroiłam w drobną kostkę,a potem zrumieniłam w kilku łyżkach oleju. Do wystudzonych już ziemniaków wrzuciłam twaróg i cebulę. Przyprawiłam solą, pieprzem ziołowym i zmielonym kminkiem.
Krok 1 - Proste pierogi ruskie foto
2
Do miski przesiałam mąkę, wbiłam jajko, wlałam łyżkę oleju dla większej elastyczności ciasto. Mieszając wlałam też nieco wody tyle by starczyło do zagniecenia ciasta. Przykryłam je ściereczką by nie obsychało.
Krok 2 - Proste pierogi ruskie foto
3
Gdy nadzienie było gotowe, zaczęłam lepić pierogi. Ciasto rozwałkowywałam cienko na posypanej mąką stolnicy. Wykrawałam duże kółka, które po napełnieniu zlepiałam jako duże uszka (uszka, czy półksiężyce to nie ma większego znaczenia).
Krok 3 - Proste pierogi ruskie foto
4
Surowe pierogi wrzucałam do gara z osolonym wrzątkiem. Odcedzałam je mniej więcej minutę-dwie po wypłynięciu. Okraszałam roztopionym masłem. W wersji nie -wege polewamy na przykład skwarkami dopiero co wysmażonymi.
Krok 4 - Proste pierogi ruskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 28.02.2014 21:45
ZJADŁABYM TAK SMACZNIE WYGLĄDAJĄCE PIEROŻKI, MNIAM!
eMMe 31.01.2014 20:21
Moje ulubione:)
Grazyna0211 31.01.2014 19:40
lubię ruskie
patryska76 31.01.2014 15:00
Pyszny pomysł na obiad ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak