Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Proste jagodzianki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
drożdże 13 dag
jajko 7 szt
cukier 1 szkl
masło 1 szt
mleko 500 ml
aromat waniliowy do smaku
jagody do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Proste jagodzianki

Drożdże z dwiema łyżkami cukru rozrobić w 1/2 szkl mleka ciepłego, wlać do miski z mąką i odstawić na 15 minut. Wbić 6 jajek , dodać rozpuszczone w rondelku masło, dwie łyżki cukru i aromat waniliowy. Wyrobić ciasto dolewająć ciepłe mleko. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia. Następnie wyłożyć na stolnicę rozwałkować i wykroić placuszki. Na każdy placuszek nałożyć jagody - może być dżem z jagód, i uformować bułeczki. Gotowe bułeczki kłądziemy na blaszce i wkładamy do rozgrzanego piekarnika 190 stopni na około 15 -20 minut aż bułeczki nabiorą złotego koloru. SMACZNEGO !

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

erym 07.08.2013 09:11
pychotka z borowkami jeszcze :)
Ewelina47 24.05.2013 12:31
smaczne do kawki
kamyk 04.04.2013 10:19
proste, smaczne ciekawe czy mi wyjdą , spróbuję zrobić
parysek10 21.09.2012 16:31
przepadam za takimi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak