Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Proste faworki

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 4,5 szklanka
margaryna 250 g
śmietana 18 proc 300 ml
ocet 3,5 łyzki
smalec 4 kostki
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Proste faworki

Mąkę przesiewamy.

Dodajemy do niej margarynę i siekamy widelcem na małe kawałki.

Dodajemy śmietanę i ocet i zagniatamy na gładkie ciasto.

Cienko rozwałkowujemy i za pomocą karbowanego radełka kroimy długie ( lub krótsze jak ktoś woli) prostokąty.

Na środku każdego paseczka robimy ok. 2-3 cm nacięcie.

Jeden koniec ciasta przekładamy przez powstałą dziurkę.

Faworki smażymy w rozgrzanym smalcu uważając by nie był za gorący.

Smażą się one bardzo szybko więc lepiej wykorzystać całe ciasto przed rozpoczęciem smażenia.

Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

amif 06.02.2013 15:32
pycha, w sam raz na ostatki :))
eMMe 29.01.2013 16:32
uwielbiam faworki:)
Silver Teaspoon 29.01.2013 16:02
uwielbiam
Adrian3 29.01.2013 15:40
pycha
Ela6 29.01.2013 15:32
mniam
Pomocnik 29.01.2013 15:03
super
Pomocnik 29.01.2013 15:03
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak