Przepis i sposób przygotowania na: PROSTE DROŻDŻOWE
Do miski wrzucić pokruszone drożdże. Potem warstwami cukier i cukier waniliowy Następnie letnie mleko i olej, a także roztrzepane jajka. Ostatnia warstwa to przesiana mąka ze szczyptą soli.
Miskę przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Po upływie 2 godzin zawartość miski dokładnie wymieszać drewnianą łyżką bądź mikserem.
Blachę o wymiarach ok 30x40cm wysmarować masłem i obsypać płatkami owsianymi lub kokosem. Wylać ciasto i wyrównać. Na wierzchu poukładać owoce.
Kruszonka
• 50 g cukru
• 100 g masła
• 100 g mąki
Składniki wrzucić do miski i rozetrzeć palcami na kruszonkę.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C. Piec ok 45 minut.