Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PROSTE DROŻDŻOWE

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże świeże 10 dag
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1 opakowanie
mleko 1 szklanka
olej 1 szklanka
jajko 5 sztuk
mąka tortowa 5 szklanek
owoce świeże lub mrożone 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: PROSTE DROŻDŻOWE

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Do miski wrzucić pokruszone drożdże. Potem warstwami cukier i cukier waniliowy Następnie letnie mleko i olej, a także roztrzepane jajka. Ostatnia warstwa to przesiana mąka ze szczyptą soli.
Miskę przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Po upływie 2 godzin zawartość miski dokładnie wymieszać drewnianą łyżką bądź mikserem.
Blachę o wymiarach ok 30x40cm wysmarować masłem i obsypać płatkami owsianymi lub kokosem. Wylać ciasto i wyrównać. Na wierzchu poukładać owoce.
Kruszonka
• 50 g cukru
• 100 g masła
• 100 g mąki


Składniki wrzucić do miski i rozetrzeć palcami na kruszonkę.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C. Piec ok 45 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 11.12.2015 13:24
ciastowa rewelacja
miffiss 09.12.2015 21:38
właśnie upiekłam - pyszne ! ;]
irenka 09.12.2015 17:06
przepyszne,uwielbiam
sliwka 09.12.2015 13:42
Smakowite;))
bertpvd 09.12.2015 12:15
super ciasto !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak