Przepis i sposób przygotowania na: Proste ciasto ze śliwkami i kardamonową kruszonką
W naczyniu wymieszać mąkę z cukrem i kardamonem. Dodać roztopione masło i wyrobić między palcami na kruszonkę.
Ciasto:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki.
Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą.
Jajka ( w całości ) ubić z cukrem do otrzymania bardzo jasnej i bardzo puszystej masy ( ubijamy około 10 minut na najwyższych obrotach miksera ). W trakcie ubijania dodać ekstrakt z wanilii. Następnie zmniejszyć obroty miksera i cienką strużką wlewać olej cały czas ubijając. Dodać skórkę z cytryny, zmiksować.
Dodawać suche składniki na przemian ze śmietaną, w 3 turach, mieszając szpatułką lub łyżką tylko do połączenia składników.
Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzchu ułożyć śliwki rozcięciem ku górze. Posypać równomiernie kruszonką.
Piec w temperaturze 175°C przez 40 - 45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić do wystudzenia.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)