Proste bułki pszenno – razowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mąka pszenna

    400 g
  • mąka razowa

    50 g
  • sól

    1 łyżeczka
  • olej

    25 g
  • woda letnia

    300 ml
  • drożdże świeże

    20 g
  • cukier

    0,5 łyżeczki
  • woda letnia

    2 łyżki

Na wierzch

  • mleko

    do posmarowania
  • mak

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże mieszamy z cukrem i dwiema łyżkami letniej wody (muszą ładnie się rozpuścić). Do misy wsypujemy obie mąki, sól – wszystko mieszamy. Dolewamy olej, rozpuszczone drożdże i na samym końcu letnia wodę. Wszystko mieszamy ok. 5 minut mikserem z hakiem (ręcznie ok. 8 minut). Po wyrobieniu ciasto powinno jeszcze delikatnie się lepić. Z ciasta formujemy kule i przekładamy je do wysmarowanej olejem miski. Przykrywamy suchą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia. Po podwojeniu objętości ciasto dzielimy na 8 kawałków. Z każdej formujemy bułeczki lub zaplatamy warkocze. Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Odstawiamy je po przykryciem na kolejne 30 minut. Po tym czasie bułki smarujemy mlekiem i obsypujemy makiem. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230*C na 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200*C i pieczemy jeszcze 7 minut. Studzimy na kratce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 31.03.2016 20:20
pysznie się prezentują
ania2610 31.03.2016 11:10
wspaniale wyszły, wyglądają przepysznie!
IZABELA29 31.03.2016 11:00
Uwielbiam takie
ben-ka 31.03.2016 08:59
Lubię takie swojskie pieczywo.
Kolorowa 30.03.2016 22:13
Ładnie wyrośnięte ;)
Barbara13 30.03.2016 21:33
świetne bułeczki
noninka77 30.03.2016 20:28
Piękne warkocze :)
misia123410 30.03.2016 19:55
Same pyszności
VioletoweKucharzenie 30.03.2016 19:23
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu pszenne bułeczki z dodatkiem razowej mąki. Smakują idealnie, jak te kupione w piekarni. A wiadomo domowe najlepsze!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat