Prosta, wilgotna babka marmurkowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    250 g
  • cukier

    200 g
  • olej

    120 ml
  • cukier waniliowy

    łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • kakao

    3 łyżki
  • cynamon

    łyżeczka
  • woda letnia

    120 ml
  • jaja

    3 średnie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oddzielamy białka od żółtek. Białka miksujemy z cukrem na puszystą masę.Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy. Dodajemy olej, wodę oraz przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Miksujemy, Do wyłożonej papierem do pieczenia formy na babkę lub wieniec, wlewamy połowę ciasta, a do drugiej połowy dodajemy rozgnieciony banan, łyżeczkę cynamonu, 3 łyżki kakao oraz łyżkę cukru pudru i mąki, dokładnie mieszamy. Powstałe ciemne ciasto wylewamy na jasne. Rozgrzewamy dobrze piekarnik, wstawiamy ciasto i pieczemy przez 40-50 minut w 180 stopniach - do suchego patyczka. Studzimy. Można posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 06.08.2013 09:33
lubie takie babki!
Halina14 08.06.2013 08:07
musi byc wilgotna taką lubię
pestka 03.06.2013 10:21
to świetna babka
Habibi 03.06.2013 10:19
Uwielbiam babki, a zwłaszcza dwukolorowe :)
2milutka 03.06.2013 10:13
takie sa najlepsze!
Megg 03.06.2013 10:01
pyszna babka :)
ewka1978 03.06.2013 09:58
bardzo lubię takie babeczki
malaczarna23 03.06.2013 09:52
uwielbiam takie babki
V_kuchareczka 03.06.2013 09:29
na pewno pyszna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat