Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Prosta, wilgotna babka marmurkowa

5.0
(50)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 250 gramów
cukier 200 gramów
olej 120 mililitrów
cukier puder 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 3 łyżki
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
woda letnia 120 mililitrów
jaja 3 sztuki
banan 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Prosta, wilgotna babka marmurkowa

Oddzielamy białka od żółtek. Białka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy.

Dodajemy olej, wodę oraz przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Miksujemy.

Do wyłożonej papierem do pieczenia formy na babkę lub wieniec, wlewamy połowę ciasta. Do drugiej połowy dodajemy rozgniecionego banana, łyżeczkę cynamonu, 3 łyżki kakao oraz łyżkę cukru pudru i mąki. Dokładnie mieszamy.

Powstałe ciemne ciasto wylewamy na jasne. Rozgrzewamy dobrze piekarnik, wstawiamy ciasto i pieczemy przez 40-50 minut w 180 stopniach - do suchego patyczka. Studzimy. Można posypać cukrem pudrem lub polukrować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AnR 4 tygodnie temu
Świetny przepis. Pyszna i wilgotna babka. Polecam!
AnR 4 tygodnie temu
Pyszna babka. Wilgotna I smaczna. Polecam
Alex_M 06.08.2013 09:33
lubie takie babki!
Halina14 08.06.2013 08:07
musi byc wilgotna taką lubię
pestka 03.06.2013 10:21
to świetna babka
Habibi 03.06.2013 10:19
Uwielbiam babki, a zwłaszcza dwukolorowe :)
2milutka 03.06.2013 10:13
takie sa najlepsze!
Megg 03.06.2013 10:01
pyszna babka :)
ewka1978 03.06.2013 09:58
bardzo lubię takie babeczki
malaczarna23 03.06.2013 09:52
uwielbiam takie babki
V_kuchareczka 03.06.2013 09:29
na pewno pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak