Prosta wersja sosu carbonara

Prosta wersja sosu carbonara

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    1 szt
  • jaja surowe

    1 szt
  • szynka

    20 dag
  • śmietanka kremowa

    200 ml
  • sól do smaku

  • olej do smażenia

  • pietruszka zielona

    3 gałązki
  • parmezan

    20 dag
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oleju lub oliwy z oliwek. Drobno posiekać cebulę a następnie wrzucić na patelnię. Zeszklić delikatnie i dodać pokrojona w kostkę szynkę. Smażyć razem około 5 minut. Pilnować aby ani cebula ani szynka nie zbrązowiały.

Do miski wlać śmietanę- najlepiej 36% lub 30%, jajko i utarty parmezan- wymieszać i powoli wylewać na patelnię energicznie mieszając. Dorzucić drobno posiekaną natkę pietruszki lub bazylię.
Doprowadzić sos do wrzenia i najlepiej od razu polewać nim ugotowany makaron.
Nie nadaję się do odgrzewania ani przechowywania.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat